Akşener: stop met aan politiek te doen met vrouwenlichamen als onderwerp

Meral Akşener, voorzitter van de İYİ-partij, reageerde op een seksistische tweet. In de tweet werd Başak, vrouw van de voormalige HDP-vicevoorzitter Selahattin Demirtaş, seksueel geïntimideerd.

Ze werd bedreigd met verkrachting. Nadat de tweet veel woede had veroorzaakt op sociale media, werd de vermoedelijke schrijver opgepakt. Demirtaş, het voormalige lid van de Democratische Partij van de Volkeren, zit nu in de gevangenis.

Tijdens een vergadering van haar parlementaire fractie riep Akşener politieke leiders, en in het bijzonder president Recep Tayyip Erdoğan, op om een duidelijk standpunt in te nemen tegenover seksisme.

“Stop met aan politiek te doen met vrouwenlichamen als onderwerp. Dit gedrag wijst op een verrotte mentaliteit. Uit naam van de eer van het Turkse volk zeg ik ‘genoeg is genoeg’.

Stop om uw smerige taal te richten naar vrouwenlichamen, en houd uw handen thuis.” Akşener vertelt dat ook zij, als politica, het slachtoffer werd van seksistisch gedrag.

Tijdens die vergadering leverde ze ook kritiek op het huidige presidentiële systeem en riep ze op om opnieuw het parlementaire systeem in te voeren.

Ze vindt dat het huidige systeem de werkloosheid heeft doen toenemen en veel onrechtvaardiger is.

 

K.L.

(Bron: Hürriyet)