De eerste volledig Turkse satelliet, TÜRKSAT 6A, zal naar verwachting tegen 2020 voltooid zijn, zei een afgevaardigde op donderdag. De satelliet wordt hoofdzakelijk gemaakt met nationale componenten.

Het project voor de satelliet is een onderdeel van een initiatief dat het bouwen van binnenlandse satellieten in Turkije nastreeft. Het initiatief wil hiermee vermijden dat de satellieten in elkaar worden gezet met buitenlandse onderdelen om dan tevens in het buitenland gelanceerd te worden.

Hasan Hüseyin Ertok, de adjunct-directeur van Türksat, zei tijdens een symposium dat een aanzienlijk deel van de satelliettesten zullen doorgaan in Turkije. Het symposium werd georganiseerd door de Turkse Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad (TÜBITAK).

Ertok zei dat het project ongeveer 200 miljoen dollar (171,5 miljoen euro) zou kosten als een buitenlands bedrijf eraan werkte, maar dat in dit geval Türksat de kosten zal dekken voor het lanceren van de satelliet.

Satelliet voor 16 jaar

Mustafa Ay, de coördinator van de TÜBITAK Publieke Onderzoeksassistentiegroep (KAMAG), zei dat het project tot nu toe nog maar 39,264 miljoen dollar (33 miljoen euro) heeft besteed. Het project heeft in totaal een budget van 142,920 miljoen dollar (122,5 miljoen euro).

Eens de satelliet gelanceerd is zal deze dienst doen voor Europa, Turkije en India. Dit meldde TÜBITAK-afgevaardigde Mesut Götken, waaraan hij toevoegde dat de afgewerkte satelliet 16 jaar in werking zal blijven.

350 onderzoekers

Het project voor de TÜRKSAT 6A werd in 2014 gelanceerd. Het wordt uitgevoerd door de satelliet- en communicatiegigant Türksat A.Ş. en TÜBİTAK. Ongeveer 350 onderzoekers werken mee aan het project.

Het satellietproject is het nieuwste van een reeks communicatiesatellietprojecten van Türksat. Het is een onderdeel van een bredere nationale doelstelling om de rol van Turkije in de globale ruimte-industrie te vergroten. Het doel is om voor meer technologische autonomie te zorgen voor Turkije door de afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven te verminderen.

Sabah