Foto: Minister van Buitenlandse Zaken Marc Garneau

Canada heeft wapenvergunningen, die vorig jaar werden geschorst, voor Turkije geannuleerd, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Marc Garneau op 12 april aangekondigd. 

Global Affairs Canada en het Department of National Defense hebben alle geschorste en geldige exportvergunningen voor alle militaire goederen en technologie bestemd voor Turkije grondig doorgelicht, aldus Garneau in een verklaring.

“Naar aanleiding van dit onderzoek, waarbij geloofwaardig bewijs is gevonden dat naar Turkije geëxporteerde Canadese technologie in Nagorno-Karabach is gebruikt, kondig ik vandaag de annulering aan van vergunningen die in de herfst van 2020 zijn opgeschort”, aldus Garneau.

“Dit gebruik was niet in overeenstemming met het Canadese buitenlandse beleid, noch met de door Turkije gegeven garanties inzake eindgebruik,” voegde hij eraan toe.

Exportvergunningen

Garneau merkte op dat hij eerder op de ochtend met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft gesproken over de Canadese bezorgdheid en over meer bilaterale samenwerking op het gebied van exportvergunningen.

“Turkije is een belangrijke NAVO-bondgenoot en aanvragen in verband met NAVO-samenwerkingsprogramma’s zullen per geval worden beoordeeld”, zei hij.

Eerder op maandag vroeg Çavuşoğlu Canada met klem om de beperkingen te herzien, terwijl Turkije zijn “ongemak” uitte over het embargo, aldus Turkse diplomatieke bronnen.

Bron: Hürriyet