Enkele duizenden mensen protesteerden zaterdag aan de Turkse grens tegen de belegering van de Syrische stad Aleppo en de verhindering van hulp en evacuatie.

De mensen kwamen met konvooien bestaande uit auto’s en bussen uit het hele land onder het motto “Open de weg naar Aleppo” dicht bij Cilvegözü, Turkije, die een belangrijke hub is geworden voor het transporteren van de gewonden uit Aleppo.

Ze ontvouwden spandoeken met “Aleppo kan niet worden overgelaten aan bombardementen”. De actie werd georganiseerd door de Humanitarian Relief Foundation (IHH), een Turkse hulporganisatie, die een grote rol speelt in het transport van de steun voor Aleppo en aandringt op een betere toegang.

Evacuatie van de oppositie is opgeschort nadat Iraanse pro-regime milities de evacuatie konvooi aanvielen en vier burgers doodden. Ankara heeft de diplomatie opgevoerd met alle belangrijke actoren, waaronder Iran, met minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu, die vrijdag alleen al 13 keer met de Iraanse tegenhanger belde.

De konvooien bracht ook steun voor de Syriërs die geëvacueerd werden uit Aleppo. Volgens de IHH, zijn duizenden auto’s en meer dan 1.500 hulp trucks aangekomen in het grensgebied als gevolg van hun oproepen.

“Als Allah het toelaat, zullen we onze broeders niet overlaten aan de handen van een tiran”, vertelde Kübra, een jonge vrouwelijke demonstrant aan AFP.

Sabah