Duizenden burgers verzamelden zich in protest om hun woede te uiten over de recente PKK aanslagen. Dit gebeurde in het zuidoosten van Turkije, waar een zeer groot deel van de Koerdische bevolking leeft. Demonstranten betoogden ook tegen andere terreurgroepen (FETÖ, DHKP-C en IS).

De betoging bracht enorm veel burgers bijeen die allen hun woede uitten ten aanzien van de PKK. Deze terreurgroep beweert nochtans dat zij opkomt voor de rechten van de Koerden. Het is dan ook deze bevolkingsgroep die het hardst van zich liet horen tijdens het protest.

“Turken en Koerden zijn broeders, zij die hun willen verdelen zijn verraders”

“We zijn de vuile tactieken van de PKK zat. Zij hebben een bloedige strategie omarmt die wijken volledig in puin achterlaten, het dagelijks leven en de economische activiteit verstoren en hun zijn diegenen die burgers doden in aanslagen,” zo liet Memur-Sen, een van de demonstranten van zich horen in een persbericht.

Ondanks het koude weer betoogden de burgers met lange Turkse vlaggen terwijl ze anti-PKK slogans riepen. De meest gebruikte slogan was “Turken en Koerden zijn broeders, zij die hun willen verdelen zijn verraders”.

Omdat de regio zeer strategisch gelegen is ten aanzien van Irak en Syrië, werd de rust in provincie ernstig verstoord gedurende de maandenlange aanvallen die de PKK-terreurgroep organiseerde einde 2015 en begin 2016.

3.000 demonstratenten in gemeente Yuksekova

In de gemeente van Yüksekova, in de Hakkari provincie, waren er alleen al 3.000 demonstranten, ondanks het ijskoude weer. “Wij hebben geen last van segregatie of discriminatie. Wij hopen dat vanaf heden er geen onschuldigen meer hun leven moeten opofferen,” vertelde Tahir Öztepe, een lokaal dorpshoofd.

De demonstraties die op verschillende locaties georganiseerd werden, eindigden in gebeden voor alle slachtoffers die vermoord werden in de terroristische aanvallen.

Deze betogingen werden gehouden in Hakkari-Yüksekova, Diyarbakir, Sirnak-Cizre, Mardin, Elazig, Cukurca, Sanliurfa, Karaman, Konya, Kars, Erzurum, Nevsehir, Yozgat, Kirsehir, Bursa, Eskisehir, Kutahya en Balikeser.

Sabah