Op 2 april maakte Twitter bekend dat het bedrijf duizenden accounts gesloten heeft. De accounts waren onder andere gelinkt aan Saoedi-Arabië en Egypte en verschillende daarvan waren betrokken bij lastercampagnes tegen Turkije en de Turkse overheid.

“Transparantie is fundamenteel voor het werk dat we doen”, aldus de microblogging website. “Daarom hebben vandaag het archief met informatie over door de staat gesteunde operaties geüpdatet en enkele netwerken van accounts van onze dienst verwijderd.”

Het gaat om 2.541 accounts gelinkt aan de Egyptische mediagroep El Fagr en 5.350 accounts gelinkt aan Saoedi-Arabië die actief waren in dat land, maar ook in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

“El Fagr creëerde valse accounts die berichtgeving kritisch voor Iran, Qatar en Turkije versterkten. Volgens onze externe bronnen kreeg El Fagr die opdracht van de Egyptische overheid”, aldus Twitter.

“De aan Saoedi-Arabië gelinkte accounts verspreidden lovende berichtgeving over de Saoedische overheid en leverden kritiek op de operatie die Turkije en Qatar in Jemen uitvoeren.”

Nog op 2 april onderstreepte de Turkse presidentiële dienst voor digitalisering het belang van digitale veiligheid, zeker in deze tijden van Coronacrisis. “Er zijn dit jaar al bijna 4.000 domeinnamen gekocht voor websites die te maken hebben met het nieuwe coronavirus. Weet dat sommige eigenaars van websites kwaadwillig zijn en persoonlijke gegevens proberen te stelen door middel van phishing”, tweette de dienst.

Het is belangrijk om op je hoede te zijn voor deze techniek via websites, maar mogelijk ook via links die je via sms binnen krijgt. Mensen moeten het advies van officiële bronnen volgen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)