Terug thuis geraken wordt een steeds grotere uitdaging voor de Turken. De ticketprijzen van de intercitybussen zijn sinds vorige week meer dan verdubbeld door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor voelen veel mensen zich uitgebuit.

De problemen zijn tweeledig. Turkije heeft het aantal langeafstandsbussen, -treinen en binnenlandse vluchten sterk ingeperkt sinds vorige week. Iedereen die wil reizen, moet daarvoor een vergunning aanvragen bij het lokale provinciebestuur.

Bijvoorbeeld, in de oostelijke provincie Erzurum is het probleem niet enkel het krijgen van een reisvergunning. De mensen moeten ook heel veel betalen voor een ticket om weer thuis te geraken.

Ömer Ayhan

Ömer Ayhan, die aan de Atatürk-universiteit in Erzurum studeert, kwam met de trein naar de universiteit voor TL 29 (3,98 Euro). Om terug naar huis, in de centrale provincie Kayseri, te keren, vond hij met veel moeite een busticket voor TL 200 (27,44 Euro).

“Vijf dagen voor de uitbraak betaalde je voor een ticket maximaal TL 90,” zegt Ayhan, die vindt dat de busmaatschappijen hun reizigers uitbuiten door het Coronavirus.

De meeste maatschappijen leggen nu minder bussen in. En de voorbije dagen piekte de vraag, omdat steeds meer mensen weer thuis proberen te geraken. Daardoor rijzen de prijzen de pan uit.

Voor een ticket van Erzurum naar de centrale provincies Konya of Nevşehir betaal je nu zo’n TL 300. Wil je naar plaatsen als Istanbul of Antalya, dan kan dat oplopen tot TL 400.

Bron: Sabah

S.V.R.