Op vrijdag besliste de Turkse voetbalbond (TFF: Türkiye Futbol Federasyonu) dat de Turkse competities pas ten vroegste begin juni hervat kunnen worden.

In een verklaring maakte de voetbalbond bekend dat bij dit plan rekening wordt gehouden met de tijd die alle clubs nodig hebben om hun spelers opnieuw speelklaar te krijgen.

Ook liggen er volgens de bond ook 10 andere scenario’s klaar. Het is de missie om de gezondheid prioriteit te geven. Pas als dat veilig is, kan het voetbalseizoen 2019/2020 afgewerkt worden.

In een gezamenlijke brief gericht aan alle belanghebbenden benadrukten UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, voorzitter van de European Club Association Andrea Agnelli, en voorzitter van de Europese Liga’s Lars-Christer Olsson, dat het belangrijk is om alle competities af te werken, ongeacht hoe lang dat nog duurt.

10 verschillende scenario’s

Het bestuur van de TFF zal de eerste week van mei de situatie herbekijken en eventueel de richtlijnen aanpassen in overeenstemming met beslissingen van de Turkse overheid, aanbevelingen van de Wetenschappelijke Commissie over het coronavirus, en in samenwerking met het ministerie van Jeugd en Sport. “Er liggen 10 verschillende scenario’s, plannen en programma’s klaar om te kunnen inspelen op alle ontwikkelingen. Die kunnen dan ingevoerd worden in overeenstemming met de voorwaarden zoals hierboven beschreven”, aldus de TFF.

Op 19 maart schrapte Turkije alle competities in het voetbal, het basketbal, het volleybal en het handbal.

Het nieuwe coronavirus dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien verscheen het al in zeker 181 landen en territoria. Volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit geraakten wereldwijd al meer dan 1 miljoen mensen besmet, en zijn er ongeveer 54.000 mensen aan het virus bezweken.

Zo’n 215.000 mensen werden al genezen verklaard. In Turkije liepen volgens de overheid al 18.135 mensen COVID-19 op en overleden er 356 mensen aan de ziekte.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)