Duitse politici en mediabronnen blijven zich bemoeien met het verloop van het constitutionele referendum in Turkije door de Turkse stemmers proberen te overtuigen om “nee” te stemmen, hoewel ze eerder Turkse ministeriële vergaderingen verboden, omdat ze “de interne politiek van Turkije in Duitsland importeerden”.

De leider van de Duitse Groene Partij heeft de Turkse burgers in Duitsland en Turkije aangespoord om “nee” te stemmen in het opkomend referendum terwijl gisteren de Duitse krant Bild een controversieel artikel publiceerde dat stelde dat Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, “nee” zou hebben gestemd als hij nog zou leven. De meest recente voorbeelden van de voorkeur van Duitsland voor het “nee” front en zijn bemoeienissen met het Turks referendum, kregen sterke reacties op sociale media van Turkse gebruikers.

Invloed Turkse gemeenschap in Duitsland

Duitse ambtenaren hebben een verbod gesteld op “ja” bijeenkomsten en de samenkomsten van Turkse ministers, omdat ze zich aan het bemoeien waren met de interne aangelegenheden van het land. Cem Özdemir, de medevoorzitter van Alliance ‘90/The Greens, deelde een video op zijn Facebookpagina, die start met de woorden “merhaba” – Turks voor het woord “hallo’” – en verder gaat, “Alstublieft, stem ‘nee’ in de opkomende verkiezing”. De stemming in Turkije zou ook beïnvloeden of de Turkse gemeenschap verder “vredevol zou kunnen leven in Duitsland”, beweert Özdemir in de video, hiermee implicerend dat de 1.4 miljoen Turkse burgers die in het land leven moeilijkheden zouden kunnen ondervinden als ze “ja” stemmen in het referendum.

Sabah