Het stemmen voor het referendum over de constitutionele amendementen in Turkije begon op 27 maart in Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken en zal duren tot 9 april.

In Turkse missies in ander landen start het stemmen op latere data, maar zal het ook eindigen op 9 april. Ongeveer 3 miljoen Turkse burgers die in het buitenland wonen en in aanmerking komen om te stemmen in het referendum, zullen stemmen in 120 Turkse missies in 57 landen.

Stemmen tot 16 april

Het stemmen is ook gestart op 27 maart in de internationale luchthavens Atatürk en Sabiha Gökçen in Istanboel als onderdeel van het referendum over de amendementen, inclusief de overschakeling naar een uitvoerend presidentschap van het huidige parlementaire systeem. Er werden een totaal van 12 stemloketten geplaatst in de Atatürk luchthaven.

Het stemmen startte op 27 maart om 8.00u ’s morgens (05:00 GMT) en zal duren tot 16 april. In Turkije zullen 55.3 miljoen mensen die in aanmerking komen om te stemmen, hun stem uitbrengen op 16 april.

Constitutionele veranderingen

De constitutionele veranderingen werden besproken sinds Recep Tayyip Erdogan verkozen werd als president in augustus 2014. Het wetsvoorstel van 18 artikelen werd door het parlement goedgekeurd in januari.

De veranderingen zouden uitgebreide uitvoerende machten geven aan de president en de post van eerste minister zou afgeschaft worden. De president zou ook banden met een politieke partij mogen behouden.

Andere veranderingen zouden de minimumleeftijd voor parlementaire kandidaten verminderen naar 18 en het aantal parlementaire afgevaardigden verhogen naar 600.

Hurriyet