Links: Foto: YPG-terroristen die langs de straat wandelen in het zuidoosten van de stad Qamishli in Syrië, 22 april 2016. | Rechts: De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Mark Toner

Een recent verslag van het Amerikaanse leger bevestigt de banden tussen de PKK en YPG/PYD terreurgroepen. Het verslag beschrijft de PKK als “een gewapende separatistengroepering” en stelt verder dat de YPG een verbond gevormd heeft met de PKK in Syrië.

Terwijl Turkije zich voorbereidt op het officiële bezoek van de Amerikaanse staatssecretaris Rex Tillerson in Ankara op 30 maart met de aankomende operatie in Raqqa en de voortdurende inspanningen van de coalitie geleid door de V.S. tegen Daesh in Mosul op de agenda, bevestigde het Tactical Action Report (TAR) dat gevoerd werd door de US Army Training and Doctrine Command (TRADOC) de banden tussen de PKK en de PYD/YPG terreurgroepen.

In het openbaar verslag, beschrijft TRADOC de PKK als “een gewapende separatistengroepering” en bemerkt het verder dat de YPG een verbond gevormd heeft met de PKK in Syrië.

Terwijl Ankara en Washington verder onderhandelen over de details van het offensief in Raqqa, drukten sommige Amerikaanse generaals hun voornemens uit om de YPG te bewapenen met zware wapens en gewapende voertuigen, met als doel de stad sneller te herveroveren. De voornemens herhaalden het beleid aangenomen door de Obama-administratie, die ook aandrong op het bewapenen van de PYD/YPG in Syrië.

Alternatief plan

Ondanks dat de bezorgdheid van Turkije over de voorgestelde stap tot nog toe in dovemansoren viel, heeft Ankara een alternatief plan voorgesteld dat de Turkse Speciale Eenheden en de troepen van het Vrije Syrische leger (FSA) zou toevoegen, en het YPG-component uit de V.S.-geallieerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zou verwijderen.

In dat verband, heeft het Threat Action Report van het Amerikaanse leger onthuld dat de PKK inderdaad banden heeft met de PYD/YPG in Syrië.

Volgens het verslag, zijn de “YPB (Sinjar Resistance Units) voornamelijk verbonden met de PKK en de YPG is gebleven tot de Peshmerga weg gingen uit Sinjar in de zomer van 2014”.

Peshmerga

Bovendien, vermeldde het verslag iets over de inspanningen van de Peshmerga strijdkrachten tegen de Daesh-terroristen, eraan toevoegende dat “gedurende de afwezigheid van de Peshmerga in Sinjar, hebben de Jezidi’s nauwere banden met de PKK en YPG ontwikkeld”.

Sabah