Foto: Een vliegtuig van Turkish Airlines staat geparkeerd in de internationale Atatürk luchthaven in Istanboel, Turkije, 24 maart 2017 (Reuters Photo)

De Turkse nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines (THY) haalde een nieuw dagelijks passagiersrecord voor 2017 op zondag, omdat het zich verzette tegen het verbod op elektronica dat opgelegd werd door de V.S. en het V.K., wat voorspeld was dat een effect zou hebben op de vraag naar vluchten van de luchtvaartmaatschappij.

De algemeen directeur van THY, Bilal Ekşi, kondigde op zijn officiële Twitter-account aan dat de luchtvaartmaatschappij op zondag een totaal van 179.871 passagiers heeft vervoerd, het hoogste aantal sinds januari. Ekşi gebruikte de hastag #BaharGeliyor (de lente komt eraan) in de tweet.

Het verbod

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid erkende dat het verbod, dat passagiers verbiedt elektronische toestellen groter dan mobiele telefoons bij zich te hebben aan boord van het vliegtuig, toepassing zou hebben op vluchten van 10 buitenlandse luchthavens in 8 moslimlanden, waaronder de internationale Atatürk luchthaven van Instanboel.

Het V.K. vaardigde erna een gelijkaardig verbod uit op alle vluchten van luchthavens in Turkije, Libanon, Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië en Tunesië. De reden achter het verbod zou zogenaamd niet nader bepaalde verslagen van veiligheids- en inlichtingendiensten zijn.

Kritiek op verbod

Ambtenaren in de getroffen landen hebben kritiek geuit op het verbod, zeggende dat de beslissing eerder werd ingevoerd met als doel het verstrengen van de regels voor luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten dan voor veiligheidsredenen.

Luchtvaartmaatschappijen gelegen in de getroffen landen wendden zich tot entertainment-systemen op de vlucht, boden gratis Wi-Fi aan tijdens vluchten en deelden tablets uit aan passagiers.

Sabah