Foto: Duits bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie over integratie op de kanselarij in Berlijn, 2 maart 2020

Op maandag drong de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan op een wapenstilstand in het door oorlog verscheurde Idlib. Ze is ook van mening dat er een bufferzone moet komen langs de Turkse grens.

“Een wapenstilstand in Idlib is nodig en we moeten ook een veilige zone creëren voor de honderdduizenden vluchtelingen die zich nu aan de Turks-Syrische grens verzamelen.”

Hiermee reageert Merkel op het voorstel van de Turkse president Erdogan. Hij zegt dat het voor Turkije te laat is om de grenzen met Europa voor vluchtelingen te sluiten. In dat zelfde bericht bekritiseert hij ook het feit dat Europa de Turkse vraag negeert om te antwoorden op de humanitaire crisis in het Noordwesten van Syrië. Nadat hij zijn aankondiging deed, kreeg Erdogan verschillende telefoontjes van Europese leiders.

Grensovergangen

“Turkije zal de grensovergangen niet langer sluiten voor vluchtelingen. Dit is een uitgemaakte zaak. Nu moet Europa ook een deel van de last dragen”, zegt hij. Hij benadrukte ook dat Turkije vastbesloten blijft verdergaan met de operaties tegen troepen van het regime in Damascus en prees hij zijn volk voor de broederschap, eenheid en solidariteit die volgens hem het land sterker maken.

Idlib

De nieuwe crisis ontstond toen het regime van Assad samen met haar bondgenoot Rusland een offensief lanceerde om de provincie Idlib te heroveren. Idlib is het laatste gebied dat onder controle staat van rebellen. Het offensief begon op 1 december en veroorzaakte de grootste stroom vluchtelingen sinds de start van de Syrische burgeroorlog 9 jaar geleden. Zo’n 950.000 burgers verzamelden zich sindsdien aan de Turkse grens in de hoop veiligheid te vinden.

In de voorbije maand vielen in Idlib 55 Turkse slachtoffers bij aanvallen door het Syrische regime. President Erdogan heeft ermee gedreigd de troepen van het regime zelf terug te dringen als ze zich niet terugtrekken tot vooraf bepaalde linies.

Door luchtaanvallen van het regime waarbij Turkse soldaten geviseerd werden, zijn de spanningen tussen Turkije en Rusland opgelopen.

K.L.

Bron: Daily Sabah