Turks president Erdogan

“Europa zal vanaf nu ook een deel van de migratielast mogen dragen,” zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag.  

“We zetten onze strijd voort om de humanitaire crisis in Syrië op te lossen en om ons grondgebied veilig te houden. Beide zaken zijn voor ons van vitaal belang. We zullen deze taken volledig op ons nemen. De mooie woorden van het Westen, die voortvloeien uit angst voor migranten, hebben in realiteit tot niets geleid,” voegde hij toe.

De woorden van de Turkse president vielen tijdens een toespraak op de vergadering van de provinciale adviesraad van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Poorten 

“Ze zeggen ‘open de poorten niet’. Ik heb maanden geleden al gezegd dat de poorten zullen opengaan als niemand ons helpt. Maar ze dachten dat we een grapje maakten,” zei Erdoğan die uithaalde naar het Westen.

“Nu deze poorten effectief open zijn ontvangen we telefoontje na telefoontje en smeken ze ons om de grenzen terug te sluiten,” klonk het verder. Erdogan merkte ook op dat er een aantal migratie-onderhandelingen werden gepland met Duitsland en Bulgarije.

Hij zei dat de Europese landen die de migratielast niet willen delen, zich zullen moeten verantwoorden voor de Hoge commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR).

Miljoenen migranten naar Europa

De president zei ook dat het aantal migranten dat Turkije verlaat voor Europa, binnenkort zal oplopen in de miljoenen. “Jarenlang hebben we aangedrongen op het creëren van een veilige zone. Geen enkel Europees land heeft ons benaderd om een bijdrage te leveren of om concrete steun te verlenen. Nu zijn er honderdduizenden mensen onderweg naar jullie, binnenkort zelfs miljoenen,” haalde Erdogan aan.

Turkse soldaten

Vrijdag liet Turkije weten dat het geen migranten meer zou tegenhouden op hun doortocht naar Europa. Die beslissing kwam er nadat 34 Turkse soldaten sneuvelden bij een luchtaanval van Assad in de Syrische provincie Idlib.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu schreef dinsdag op de Twitter dat meer dan 117.000 vluchtelingen koers hebben gezet richting Europa.

“Of we geven deze mensen een eerbaar leven in hun eigen land of we dragen allemaal een deel van deze last. De tijd van eenzijdige opoffering is alleszins voorbij,” tot zover de Turkse minister.

Hurriyet

O.A.