Foto: inwoners van de havenstad Thermi proberen migranten te verhinderen vanuit een reddingsboot aan land te komen. Ze slaan daarbij een Duits journalist in elkaar, terwijl een vrouw hen probeert tegen te houden, Lesbos, 1 maart 2020.

Op zondag sloegen en schopten inwoners van het Griekse eiland Lesbos een Duits journalist in elkaar. De Duitser maakte een reportage over de aankomst van migranten op het eiland. De inwoners kwamen samen op een strand om een 50-tal vluchtelingen, waaronder gezinnen met jonge kinderen en baby’s, te verhinderen aan land te komen.

Daarbij scholden ze een medewerker van het hoge commissariaat voor de vluchtelingen van de VN (UNHCR) uit en vielen ze journalisten en fotografen aan, waaronder ook de Duitse freelance-fotograaf Michael Trammer. Het was te zien hoe enkele inwoners Trammer schopten.

Daarover tweette hij later: “Ze gooiden mijn camera’s in het water en sloegen en schopten me lang en hard. Er was geen politie te zien. Toch waren er nadien wel enkele inwoners die afkeurden wat de anderen met mij deden en die me verzorgden.” Bij die tijd deelde hij enkele foto’s van voor en na de aanval, waaronder een foto van zijn hoofd in het verband. Later tweette hij zijn besluit om uit veiligheidsoverwegingen van het eiland Lesbos te vertrekken.

Op de avond van die zelfde dag staken zo’n 150 inwoners van het eiland een leegstaand pand in brand dat door de VN werd gebruikt als opvangcentrum voor vluchtelingen.

Sinds de aankondiging van Turkije op vrijdag dat het land vluchtelingen niet meer zou verhinderen om naar Europa te gaan, kregen de Griekse eilanden een nieuwe stroom vluchtelingen te verwerken. Sinds zondagavond staken al meer dan 500 migranten de zee tussen Turkije en de Oostelijke Egeïsche eilanden over, een duidelijke toename. De bestaande vluchtelingenkampen op de eilanden zijn allang overbevolkt, met toenemende spanningen tot gevolg.

K.L.

Bron: Daily Sabah