Voormalig waarnemer voor Turkije veroordeelt EU voor niet nakomen van akkoord van 2016

Kati Piri, voormalig waarnemer voor Turkije van het Europees parlement, had kritiek op de EU omdat de Unie haar beloften in de opnameovereenkomst van 2016 niet kon nakomen. Die reactie kwam er na de aankondiging dat Turkije de vluchtelingenstroom richting Europa niet langer kan tegenhouden.

Op Twitter publiceerde ze een lange lijst van alle niet na gekomen beloften.

(1) Ze merkt op dat Turkse burgers nog steeds niet zonder visum naar Europese landen kunnen reizen, iets wat eigenlijk al eind 2016 mogelijk had moeten zijn. Verder is er ook de beloofde 6 miljard euro waarvan maar de helft betaald werd. “ (2) En nog geen nieuwe fondsen voorzien?” (3) Volgens haar werd ook de douane-unie niet herzien “tegengehouden door de Europese Commissie”, (4) startte de EU ook geen nieuwe toelatingsgesprekken (nooit gebeurd”. (5) Er werd eveneens beloofd dat op grote schaal vluchtelingen over Europese landen verdeeld zouden worden, maar op 3 jaar tijd is dat maar met 25.000 van hen gebeurd. “ (6) Ironisch ook dat Europese leiders roepen dat het standpunt van de EU voor Turkije moet herzien worden, terwijl er geen geld werd vrijgemaakt voor de verderzetting van #MFF.”

Akkoord

In 2016 sloten Ankara en Brussel een akkoord dat een oplossing moest bieden voor de vluchtelingenstroom naar Europa. In het akkoord werd Turkije 6 miljard euro financiële steun beloofd. Dat geld zou in 2 fases worden vrijgemaakt.

De Turkse overheid kon het geld dan gebruiken om projecten rond Syrische vluchtelingen te financieren. Ook beloofde de EU dat Turkse burgers zonder visum naar Europa mochten reizen. Tot slot zou de douane-unie ook herzien worden. In ruil voor deze beloften ging Turkije ermee akkoord om vluchtelingen te ontmoedigen via de Egeïsche Zee naar Europa te gaan, onder meer door strenger op te treden tegen mensensmokkelaars en door de omstandigheden voor de meer dan 3 miljoen Syriërs in Turkije te verbeteren. Hoewel er wel significante ontwikkelingen zijn gebeurd op het gebied van controle op migratie, kon de EU haar andere beloften niet nakomen.

3.7 miljoen Syrische vluchtelingen

Op dit moment vangt Turkije zo’n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan elk ander land. De Turkse overheid riep wereldleiders ook op om actie te ondernemen om een humanitaire crisis in de Noordwest-Syrische provincie Idlib te voorkomen. In Idlib valt het regime van Bashar al-Assad doelbewust burger-doelwitten aan, wat een nieuwe vluchtelingenstroom naar Turkije op gang bracht.

Gefrustreerd door niet nagekomen beloftes en terwijl zijn land al de last van 4 miljoen vluchtelingen draagt, kondigde president Erdogan daarom aan dat Turkije vluchtelingen – die naar Europa willen gaan – niet langer zal tegenhouden.

K.L.

Bron: Sabah