De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en president Donald Trump

Tijdens de G20-top in 2019 vroeg president Donald Trump aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de hulpkrachten van de buitenlandse leider of ze de controversiële film “Midnight Express” uit 1978 hadden gezien, volgens het binnenkort te verschijnen memoires van de voormalige Trump-adept Stephanie Grisham.

“Dat is een donkere film voor jullie,” zei Trump tegen de Turkse delegatie nadat hij de vraag had gesteld, volgens het boek van Grisham. The Guardian meldde het verhaal voor het eerst.

Grisham schrijft dat “er weinig reactie was van de delegatie” na de “uit het niets” opmerkingen van Trump.

Ze voegt eraan toe dat er “misschien een paar beleefde grinnikjes waren, voordat het gesprek verder ging, alsof de president van de Verenigde Staten dat niet gewoon had geflapt.”

Midnight Express vertelt het waargebeurde verhaal over de jonge Hayes, die in 1970 werd betrapt toen hij probeerde hasj te smokkelen vanuit Turkije.

De Oscarwinnende film, over een Amerikaanse man die in Turkije gevangen zit na een poging hasj het land uit te smokkelen, is bekritiseerd omdat hij Turken afbeeldt als wreed en gewelddadig en de reputatie van het land schaadt.

Zowel de regisseur van de film, Alan Parker, als de schrijver van de film, Oliver Stone, hebben gezegd dat ze spijt hebben van de manier waarop Turkse personages in de film werden geportretteerd. De film wordt in Turkije alom verafschuwd.

Tijdens zijn ambtstermijn heeft Trump herhaaldelijk zijn bewondering geuit voor Erdoğan.

Na de verkiezingen van 2020 nam het Congres economische sancties tegen Turkije omdat het Russische raketafweersystemen had gekocht.

Billy Hayes

Billy Hayes, de Amerikaan wiens ervaringen in een Turkse gevangenis werden vastgelegd in de film Midnight Express (1978), heeft in 2007 weer voet op Turkse bodem gezet.

Hij wou het beeld nuanceren dat in de film geschetst is en die het imago van Turkije in het buitenland ernstig schaadde.

In 1975 wist hij uit de Turkse gevangenis te ontsnappen, waarna hij een boek schreef over zijn ervaringen. De verfilming schetst een gruwelijk beeld van de leefomstandigheden in Turkse gevangenissen, met schokkende beelden van marteling en verkrachting.

Bron: Insider