Wendy Sherman, de nummer twee van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

De VS hebben er vrijdag bij Turkije op aangedrongen niet nog meer Russische S-400 luchtverdedigingssystemen te kopen, en waarschuwen voor verdere risico’s als de aankoop doorgaat, vertelde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman aan journalisten.

“We hebben er bij Turkije op elk niveau en bij elke gelegenheid op aangedrongen om het S-400-systeem niet te behouden en af te zien van de aankoop van extra Russisch militair materieel,” antwoordde Sherman op een vraag over het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Rusland.

De Amerikaanse ambtenaar voegde eraan toe: “We blijven dat duidelijk maken aan Turkije en wat de gevolgen zullen zijn als ze in die richting gaan.

Vorige week had Erdogan een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin en sprak hij over meer militaire samenwerking, onder meer met oorlogsvliegtuigen en mogelijk ook onderzeeërs.

Het Russische S-400 raketafweersysteem wordt op 12 juli 2019 afgeleverd in Ankara, Turkije

Ondertussen benadrukte Sherman dat de VS haar relatie met Turkije waardeert, wijzend op de opvang van miljoenen Syrische vluchtelingen en het aanbod om Kabul International Airport te helpen herstellen.

“Turkije is soms een uitdaging. Ik ben er zeker van dat zij de Verenigde Staten soms een uitdaging vinden. Maar ze zijn een gewaardeerde NAVO-bondgenoot,” bevestigde Sherman.

Bron: Middle East