Naam van couppleger uit 1980 moet mogelijk uit straatbeeld verdwijnen

Afbeelding: een straatnaambord aan Kenan Evren Boulevard in Marmeris, waar de couppleger zijn pensioen doorbracht.

Om af te rekenen met een zwarte bladzijde in de Turkse geschiedenis, bereiden 2 partijen in het Turkse parlement een wet voor die de naam van de leider van de staatsgreep in 1980 moet verwijderen. Op dit moment dragen 432 locaties in Turkije waaronder straten en districten, de naam van Kenan Evren, de man die op 12 september 1980 een staatsgreep pleegde.

Kenan Evren (links)
Recep Tayyip Erdogan (rechts)

Hij was toen chef van de generale staf. Hij stierf in 2015, op 97-jarige leeftijd nadat meerdere organen uitvielen. Een jaar eerder werden hij en voormalig luchtmachtcommandant Tahsin sahinkaya veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens misdaden tegen de staat. Bij de staatsgreep werd hij president van de Raad voor Nationale Veiligheid (NGK) en opperbevelhebber van het leger.

Kenan Evren

Er brak een periode aan waarin de mensenrechten grof geschonden werden. Het politieke leven werd stilgelegd en tienduizenden mensen werden opgepakt en gefolterd. Evren ontbond het parlement, sloot prominente politieke figuren op en installeerde een regime van onderdrukking dat jaren duurde.

Ongeveer 1,6 miljoen mensen werden op een zwarte lijst geplaatst, 650.000 mensen werden opgesloten en 230.000 verschenen voor rechtbanken. 50 vooral jonge mensen, maar ook politieke gevangenen, werden geëxecuteerd en 300 mensen overleden in gevangenissen, meestal als gevolg van foltering.

Als het parlement het wetsvoorstel goedkeurt, zal de naam van Evren verwijderd worden uit 1 district, 17 wijken, 9 dorpen, 7 lanen, 86 straten, 295 steegjes en 17 andere plaatsen.

De naam van de couppleger is het meest vertegenwoordigd in Sanliurfa in het Zuidoosten, zijn woonplaats Manisa in het Westen, Kirklareli in het Noordwesten en Mugla in het Zuidwesten, waar hij zijn laatste levensjaren doorbracht.

Een district in Ankara werd na de staatsgreep naar Evren genoemd om hem te eren.

Gürsel Erol

Gürsel Erol is parlementslid namens de Republikeinse Volkspartij (CHP), een van de partijen die het wetsvoorstel indienden. Hij hoopt dat de naam van Evren zo snel mogelijk uit het straatbeeld zal verdwijnen. “Zolang je macht hebt, kan je je naam overal laten opduiken en jezelf tot held uitroepen, maar ooit zal de geschiedenis verwachten dat je je verantwoordelijkheid opneemt voor je daden en dan wordt je daarvoor veroordeeld. De naam van Kenan Evren zal niet herinnerd worden als die van een held, maar als die van een verrader van de Turkse republiek”, zei hij eerder op een persconferentie in Ankara.

Bron: Sabah