Bejaarde Britse avonturierster bereikt iconische brug in Istanboel en steekt die over

Rosie Swale Pope, een 73-jarige Britse auteur en avonturierster, loopt alleen van het VK naar Nepal. Met deze tocht van 9.656 kilometer, waarbij ze al de spullen die ze nodig heeft in een rode kar achter zich aan trekt, zamelt ze geld in voor de Britse organisatie PHASE Worldwide, die geïsoleerde gemeenschappen in het Zuid-Aziatische land ondersteunt.

Vorige week bereikte ze Istanboel, en liep ze naar het Aziatische deel van de stad via de iconische Galatabrug. “Ik voel me vereerd om in Turkije te zijn en ik krijg de liefde van het Turkse volk”, vertelde Pope in Istanboel aan Anadolu agency. “Ik kan dit doen, want ik ben nog jong, maar 73 jaar, dus het is nu dat ik dit moet doen”, vertelt ze vrolijk.

Ze deelde een video die ze maakte op de brug, die over de Gouden Hoorn, een historische haven, loopt. Ze tweette: “Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Neen, ik ben het, die de Galatabrug oversteekt op een tocht van 6.000 mijl van het VK naar Nepal, met al hetgeen ik nodig heb in een rode kar achter mij.”

Rosie Swale Pope

Pope is de auteur van het boek dat in het Nederlands vertaald werd als “Ren, Rosie, ren”. Ze bedankte iedereen die haar op de Galatabrug gezelschap hield. “Het is zo geweldig om zoveel vrienden te ontmoeten. Ik zal jullie sympathie niet vergeten en meedragen op de rest van mijn tocht naar Kathmandu, Nepal. Het is zo’n wonderlijke dag. Ik ben blij dat ik mijn huis kan meenemen naar zo’n mooie plaatsen”, tweette ze met de hashtag #Rosieruns (pw), en een foto van het Sultanahmet-district.

“Als je zoals vele mensen iets doet waarin je met heel je hart gelooft, slaag je daarin”, vertelde ze in het interview, “en ik moet dit doen nu ik nog leef. Het idee is dat ieder persoon het recht heeft om het beste uit zijn leven te halen, hoe moeilijk dat soms ook is.”

Soms overnacht Pope in een hotel, maar meestal slaapt ze in haar rode kar, die ze met een speciaal harnas kan voorttrekken. Sinds ze in november de Grieks-Turkse grens overstak, heeft ze op twitter al meer dan 2.000 Turkse volgers bijgekregen, waar ze de Turken heel dankbaar voor is. “Ik heb al meer dan 2.000 nieuwe twittervolgers uit Turkije. Daarom zeg ik Tesekkür Ederim (bedankt). Jullie zijn super, Masaallah.”

Na haar bezoek aan Istanboel keert de avonturierster voor een week terug naar haar woonplaats. “Daarna loop ik verder richting Ankara, en daarna naar Georgië en Azerbeidzjan”, zegt ze.

Volgens de website van PHASE Worldwide heeft Pope in haar leven al veel avonturen meegemaakt. Ze heeft marathons gelopen op de meest ontoegankelijke plaatsen, ze is te paard door Chili getrokken en ze is de wereld rondgezeild in een klein bootje. “Ik steun PHASE Worldwide al jaren,, sinds mijn echtgenoot naar Nepal wilde gaan. Helaas is hij gestorven door een langdurige ziekte.”

Bron: Sabah