Ferec el Mahvedi, de zelfverklaarde chef van de Libische Marinestaf

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar heeft het bevel gegeven aan Ferec el Mahvedi, de zelfverklaarde chef van de Libische Marinestaf, om ieder Turks schip dat het gebied nadert te doen zinken. 

In Libië heerst onrust sinds 2011 waarbij Kadhafi afgezet werd. Het zelfverklaarde Libische Nationale Leger van generaal Haftar, strijdt om de macht tegen de internationaal erkende regering in de Libische hoofdstad Tripoli, die onder leiding staat van premier Fayez al-Sarraj. De huidige premier wordt ook gesteund door Ankara.

De zelfverklaarde chef van de Marinestaf deelde de boodschap ook op zijn sociale media. “Wij zullen de Libische hoofdstad Tripoli bevrijden en de Turkse droom vernietigen”. Ook was hij te zien op de Griekse nieuwszender newsittv. Opvallend was dat hij in het Grieks sprak.

www.facebook.com
Libya

Chaos in Libië

In Libië heerst chaos sinds de dood van Muammar Kaddafi in 2011. Troepen van de krijgsheer Khalifa Haftar rukten dit jaar op naar hoofdstad Tripoli, de zetel van de door de Verenigde Naties erkende regering. Beide partijen hebben een beroep gedaan op buitenlandse bondgenoten.

Khalifa Haftar, de leider van het zelfverklaarde Libische Nationale Leger (LNA)

Turkije als bondgenoot

Turkije geldt als een belangrijke bondgenoot van de regering in de Libische hoofdstad Tripoli, die door de Verenigde Naties wordt gezien als de officiële regering van het land.

Het sturen van militairen op verzoek van de Libische nationale regering kan volgens De Turkse president Recep Tayyip Erdogan “nooit worden opgevat” als een schending van het embargo. Turkije zou besluiten wat voor actie het onderneemt als het zo’n uitnodiging zou krijgen.

Fayez al-Sarraj

In Libië heerst chaos sinds de dood van Muammar Kaddafi in 2011. De regering van premier Fayez al-Sarraj wordt in hoofdstad Tripoli belegerd door troepen van krijgsheer Khalifa Haftar, de leider van het zelfverklaarde Libische Nationale Leger (LNA). Die heeft ook buitenlandse bondgenoten.

Sputnik

Interview met de zelfverklaarde Libische chef van de Marine op de Griekse televisie.