Binali Yıldırım (links) en Ekrem İmamoğlu (rechts)

Na het Suikerfeest komt er een gezamenlijk tv-interview met de twee kandidaat-burgemeesters: Binali Yıldırım van de regerende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) en Ekrem İmamoğlu van de oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij). Dat heeft de vice-voorzitter van de AKP bekendgemaakt. Een van de twee politici zal op 23 juni de burgemeesterssjerp van Istanbul bemachtigen.

“Na de vakantie zullen we de nodige contacten leggen voor een gezamenlijke live uitzending,” liet Mahil Ünal optekenen in een interview op 4 juni, in de zuidoostelijke provincie Kahramanmaraş.

Ünal zei verder dat vice-partijvoorzitter Engin Altay de contactpersoon was bij de CHP voor de gesprekken over een gezamenlijk tv-programma. Hij gaf de informatie door aan CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu.

“[Altay] liet weten dat hij contact heeft opgenomen met mijnheer İmamoğlu, na goedkeuring van mijnheer Kılıçdaroğlu. Meteen na de vakantie kunnen we de nodige afspraken maken,” aldus Ünal.

De vice-voorzitter van de AKP deed die uitspraken nadat Yıldırım had gezegd dat hij bereid was tot een gezamenlijk tv-interview met İmamoğlu.

İmamoğlu van zijn kant zei op 3 juni dat de CHP eerder al had gevraagd dat beide kandidaten, in de aanloop naar de verkiezingen van 31 maart, samen op tv zouden komen. Maar de AKP ging daar toen niet op in.

Op 31 maart vonden er lokale verkiezingen plaats in Turkije. Miljoenen kiezers over heel het land brachten hun stem uit om burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (dorpshoofden) en leden van ouderenraden te kiezen voor de komende vijf jaar.

Maar de Hoge Raad voor de Verkiezingen herriep İmamoğlu’s overwinning in de strijd om het burgemeesterschap van Istanbul. De AKP en haar kartelpartner, de Nationalistische Partij (MHP), hadden namelijk klacht ingediend, wegens onregelmatigheden en schendingen van de Turkse verkiezingswet.

De Hoge Raad besliste dan om in Istanbul nieuwe burgemeestersverkiezingen uit te schrijven op 23 juni.

Hürriyet

S.V.R. ✔