Graag feliciteren we alle winnaars van de verkiezingen van 26 mei. Tegelijkertijd willen we de verliezers de moed toewensen om sterk door te gaan.

Dat het democratische proces in de vorming van de diverse regeringen nu maar zijn gang gaat.

De Turkse gemeenschap is een goed geïntegreerde gemeenschap in België en Vlaanderen. Zij dragen zoals alle burgers in dit land bij aan alle verplichtingen die we moeten nakomen.

Zoals we plichten hebben, hebben we echter ook rechten. Onder meer het recht om een analyse annex opinie te geven over deze verkiezingen.

Migratiethema

Het migratiethema was ongetwijfeld één van de doorslaggevende issues die het resultaat van de verkiezingen verklaart. We erkennen de problematiek maar hebben hierbij de volgende kanttekeningen.

Stemgedrag

Angst bij een groot gedeelte van de bevolking voor het onbekende, de andere, de vreemden…is ongetwijfeld de beweegreden geweest in het stemgedrag van vele Vlamingen. We begrijpen dat er angst ontstaat wanneer de eigen identiteit dreigt te worden aangevallen. Dat is een normaal psychologisch proces.

Maar het is ook zo dat deze angst mee werd gemanipuleerd in deze verkiezingen. Een gebrek aan kennis en desinformatie hebben hiertoe bijgedragen. Helaas wordt de Turkse gemeenschap in het hele debat maar al te vaak over dezelfde kam geschoren als alle andere migranten. Dat zien we in de vele reacties op de sociale media.

Velen begrijpen het hele migratieprobleem niet goed. De oorlog in Syrië en de situaties in Afrika, Afghanistan, Irak, Iran, Libanon, Libië zijn door de meesten weinig bekend. Alles wordt op een hoopje gegooid. Maar wie zijn de migranten juist? We kunnen niet verwachten dat burgers de juiste analyses maken omdat de hele situatie ongelooflijk complex is.

Maar ook Turkije wordt door velen in Vlaanderen door dezelfde trechter getrokken. Turkije is Erdogan, dictatuur en natuurlijk islam. De migratieperceptie is ongetwijfeld ook gekoppeld aan de islam. Turken zijn islamieten dus… Soms horen we domme uitspraken als laten we ze allemaal terugsturen naar Istanbul. Vele van deze mensen zijn soms onze naaste buren.

Dat doet de Turkse gemeenschap ten lande pijn. Vandaar deze reactie, sprekende voor een meerderheid binnen deze gemeenschap.

En ja, de islam leeft nog steeds binnen de Turkse gemeenschap en zeker tijdens deze periode van Ramadan.

De Turken werden geroepen naar dit land om onder meer te werken in de mijnen. Ze hebben dat goed gedaan. Ondertussen zijn ze in de derde en vierde generatie dokters, advocaten, zakenmensen, professoren, burgemeesters, artiesten, wetenschappers, bedienden of gewoon hardwerkende mensen.

Vrijheid van godsdienst

En in dit land geldt nog steeds de vrijheid van godsdienst. En wie gelovig is binnen de Turkse gemeenschap beleeft dit op een serene manier met respect voor de Belgische rechtsstaat.

En ja, sommige van de vrouwen verkiezen het om een hoofddoek te dragen. Dat is dan hun persoonlijke wijze van de beleving van hun godsdienst. Mogen we erop wijzen dat in het Vlaanderen van de jaren 50, de periode van het Verdriet van België van Hugo Claus, er ook heel wat vrouwen waren met een hoofddoek. Maar dat doet er niet toe.

En ongetwijfeld zijn er een aantal onder ons die in de religieuze beleving een stukje van de eigen identiteit proberen terug te vinden. Maar dan ook uit angst.

Het lijkt wel of er een soort stammenvorming aan het ontstaan is. Je behoort tot die stam of tot die stam en dat bepaalt je eigen identiteit. In het boek Tribalization van Koert Debeuf wordt dit proces ook in de geopolitieke situatie nauwkeurig beschreven

Wij geloven ook in de waardes van de verlichting zo vaak te pas en te onpas gebruikt in het debat omtrent identiteit. Gelijkheid man en vrouw…

Binnen de waarden van de verlichting horen echter ook respect voor de anderen en het recht om een homo universalis te zijn, alsook de plicht om op zoek te gaan naar de waarheid in de essentie van ons zijn en van wat er echt gebeurt in deze wereld. De ratio en het redelijke was dat niet waar Emmanuel Kant (één van de belangrijke filosofen die grond gaven aan de verlichting) onder meer naar op zoek ging?

Deze waarden missen we in het huidige politieke debat. Ook journalisten zouden deze reflectie eens mogen maken. Turkije is meer dan Erdogan en islam. Turkije herbergt vandaag nog steeds 3.5 miljoen vluchtelingen zuiver uit humanitaire overwegingen. En er is ondanks alles nog steeds een democratisch debat in het land. Het bewijs hiervan werd geleverd in de laatste verkiezingen, waarbij nagenoeg vele grootsteden in handen zijn van de overwegend seculiere oppositie. Daar wordt nauwelijks over bericht.

De lange arm van Erdogan als een mysterieus wapen dat de Turken zouden gebruiken is eenzelfde complottheorie als de theorie dat er in de jaren 50 overal Russische spionnen zouden zitten.

Zijn er enkele extremisten onder ons? Misschien ja…laat de staatsveiligheid daar zijn werk maar doen. Tot nog toe heeft dat niets opgeleverd.

Moge deze overwegingen meespelen in de regeringsformatie. Geef de Turkse gemeenschap het respect dat ze verdienen.

En als Dries Van Langenhove het herstel wil van familiale waarden in Vlaanderen nodigen we hem graag in alle vriendschap uit op een iftarmaaltijd tijdens de Ramadan bij een Turkse familie. Hij zou versteld staan hoe sterk de familiebanden zijn binnen de Turkse gemeenschap.

de Jonge Turken ✔