De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft dinsdag felle kritiek geuit op de Verenigde Staten. Erdoğan reageerde scherp op de kritiek van de Amerikanen die van mening zijn dat Turkije geen zaken heeft in Syrië en zei dat de VS Turkije heeft proberen te misleiden.

“Als je onze strategische partner wil zijn moet je ons leren respecteren en steunen. Jullie hebben ons meermaals proberen te misleiden. Jullie hebben 5.000 vrachtwagens volgeladen met wapens en 2.000 vrachtwagens volgeladen met ammunitie gestuurd naar het noorden van Syrië. Toen wij wapens wilden afnemen van jullie met ons eigen geld kregen we ze niet. Wat voor strategisch partnerschap is dit?,  zei de Turkse president tijdens een partijcongres van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Rex Tillerson) aan Ankara, besloten beide landen om een samenwerkingssysteem te creëren dat de relaties tussen de twee landen zou moeten verbeteren. Verder zou dit initiatief dienen om de nodige oplossingen te vinden voor de problemen in Syrië. Ook de problemen omtrent de uitlevering van terreur en FETÖ-leider Fethullah Gülen, die momenteel in de Verenigde Staten verblijft, zouden via deze samenwerking worden opgelost.

De eerste technische bijeenkomst vond vorige week plaats in Washington, waar de twee partijen een model bespraken dat in de Syrische provincie Manbij zal worden ingevoerd.

Çavuşoğlu maakte maandag in zijn meeting met Tillerson duidelijk dat de terugtrekking van de YPG uit Manbij van primordiaal belang is en dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren.

Ankara oefent al een tijdje druk uit op de VS om ervoor te zorgen dat terreurorganisatie YPG zich terugtrekt uit het Syrische Manbij.

Hurriyet