Ik ontmoet Selahattin Ünal en zijn vrienden (Ahmet Ulgar, Ervasi Özdaş, Kemal Pirinç en Mehmet Arslan’o) in een sportcafé in Heusden-Zolder, maar niet om te praten over sport. We hebben het vandaag over de Kangal oftewel de Anatolische herder. In Turkije staat de Kangal vooral bekend als een herdershond. Selahattin en zijn vrienden zijn al jaren professioneel bezig met Turkse Kangalhonden en hebben recent de allereerste Kangalvereniging in België opgericht. Bovendien is hij één van de weinige erkende keurmeesters die mag fungeren op kangalfestivals.

Selahattin Ünal( links) reikt een prijs uit aan een deelnemer

“Op een kangalfestival komen heel wat mensen af vanuit heel Europa. Deze worden meestal georganiseerd in West-Europese steden,” zegt Selahattin. “Hier wordt dan de allermooiste en de beste Anatolische herdershond gekozen. Waar men dan op let? Men let vooral op het uiterlijk, de structuur van de botten en de hond moet uiteraard een goede anatomie hebben.”

(Medeoprichter van de vereniging) – Kemal Pirinc

Sinds kort hebben Selahattin en zijn vrienden de allereerste Belgische Kangalvereniging opgericht, waar hijzelf ook voorzitter van is. De vereniging is opgericht om het statuut van de Turkse Kangalhonden te beschermen in Europa. “We gaan met onze vereniging ook instaan voor de organisatie van festivals en tegelijkertijd willen we de kwaliteit van deze bijeenkomsten naar een hoger niveau tillen,” aldus de voorzitter. “Wij zijn van plan om later ook bijeenkomsten te organiseren in België. Zo kan je gratis meedoen aan zo’n wedstrijd indien je lid bent van onze vereniging,” voegde Selahattin toe.

(links) – Ahmet Ulgar (rechts) – Selahattin Ünal

Het gewicht van een Kangal kan ook variëren vertelde Selahattin. “Het gewicht van een Kangalhond kan variëren van 55 kilogram tot 85 kilogram. Binnen de categorie Kangalhond heb je ook nog eens verschillende rassen. De Aksaraya Malaklisi Kangal weegt ongeveer 65 kilogram en kan wel tot 115 kilogram wegen!” zei Selahattin. “Dat is bijna het dubbel van een normale Kangalhond. Zo’n hond kan bijvoorbeeld niet dienen als herdershond”.

(links) – Selahattin Ünal

Verkeerd voorgesteld in de media

“De Turkse Anatolische hond wordt vaak verkeerd voorgesteld in de media en soms zelfs in dezelfde categorie als de pitbull geplaatst,” zegt Selahattin. “In Duitsland betaal je in sommige provincies tot 1000 euro belasting per jaar als je thuis een Anatolische herder hebt, dat is evenveel als een pitbull. Bij normale honden is dat veel minder duur. Wij willen die verkeerde perceptie op de herdershond rechtzetten. Een Kangalhond kan ook dienen als een sociale familiehond. Dus deze hond in dezelfde categorie als de pitbull plaatsen is verkeerd,” vertelt hij verder.

“We zullen daarom proberen om meerdere seminaries per jaar te organiseren om mensen die meer willen leren over de herdershond juist te informeren. Ze moeten de informatie via de juiste kanalen krijgen, dat is nu niet altijd het geval,” vertel hij.

Alper GEL

Voor meer informatie kan je lid worden van de Facebookgroep van de vereniging. Klik hier om naar de groep te gaan.