De Turkse Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) liet woensdag weten dat ze haar plicht zal blijven vervullen, zonder te plooien voor dreigementen, druk of lastercampagnes.

“Het is onaanvaardbaar dat rechters belasterd en persoonlijk geviseerd worden omwille van de vonnissen die ze vellen.”

Conform de Turkse wetten, en de grondwet in het bijzonder, heeft niemand het recht om leden van de rechterlijke macht te beledigen of misdaden te plegen jegens hen, zelfs niet wie parlementaire onschendbaarheid geniet, aldus de mededeling van de YSK.

De YSK doelde op de opmerkingen van Kemal Kılıçdaroğlu, partijvoorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij). Die zou rechters van de YSK geviseerd hebben.

Vier verschillende lijsten

Op 31 maart moest voor vier verschillende lijsten worden gestemd: er werden districtsbestuurders, burgemeesters, gemeenteraden en lokale beambten gekozen. Enkel de uitslag van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul werd door de YSK geannuleerd.

De nieuwe burgemeestersverkiezing wordt op 23 juni gehouden. Volgens de YSK was haar beslissing gebaseerd op het feit dat sommige documenten omtrent de uitslagen niet gehandtekend waren, en op het feit dat een aantal bijzitters geen ambtenaren waren.

President Recep Tayyip Erdoğan zei dinsdag dat er sprake was van “systematische vervalsing” van de verkiezingen. Volgens hem was de beslissing een belangrijke stap in de richting van meer democratie.

De YSK heeft nog geen gedetailleerde beslissing met argumentatie gepubliceerd.

De verkiezingen van 31 maart waren een nek-aan-nekrace tussen Binali Yıldırım, de kandidaat van de Volksalliantie, en Ekrem İmamoğlu, de kandidaat van de Nationale Alliantie. Volgens onofficiële resultaten had İmamoğlu een voorsprong van bijna 13.000 stemmen, op een totaal van ongeveer 10 miljoen kiezers in Istanbul.

Sabah