Links - Turks president Erdogan (AKP) Rechts: Muharrem INCE (CHP)

De Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) heeft een verzoekschrift ingediend bij de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK). De partij wil dat de parlements- en presidentsverkiezingen van vorig jaar, en de uitslagen van de lokale verkiezingen op 31 maart in alle districten van Istanbul, nietig verklaard worden.

Het was Muharrem Erkek, vice-voorzitter van de CHP, die het verzoekschrift opstelde. Hij argumenteert dat er ook niet-ambtenaren aanwezig waren als bijzitters in de stembureaus. Het verzoek komt vlak na de beslissing van de YSK om de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart over te doen, omwille van onregelmatigheden.

De CHP kan echter geen beroep aantekenen tegen de beslissing van de YSK om nieuwe burgemeestersverkiezingen uit te schrijven, want die is definitief.

Lokale verkiezingen vervalst

“Als de lokale verkiezingen vervalst waren, dan geldt dat ook voor de verkiezingen van 24 juni (2018),” zei Erkek in een interview, na het formele indienen van het verzoekschrift. “Bij de verkiezingen van 24 juni waren er ook tienduizenden voor- en bijzitters op post die geen ambtenaren waren.”

de verkiezingen van 24 juni (2018)

“Als je het mandaat van mijnheer İmamoğlu intrekt, moet je hetzelfde doen met het mandaat van mijnheer Recep Tayyip Erdoğan,” luidt Erkeks boodschap aan het adres van de YSK. Verder acht hij het niet bewezen dat de aanwezigheid van niet-ambtenaren in de stembureaus de uitslag zou beïnvloed hebben.

Vier verschillende lijsten

Op 31 maart moest voor vier verschillende lijsten worden gestemd: er werden districtsbestuurders, burgemeesters, gemeenteraden en lokale beambten gekozen. Enkel de uitslag van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul werd door de YSK geannuleerd.

De nieuwe burgemeestersverkiezing wordt op 23 juni gehouden. Volgens de YSK was haar beslissing gebaseerd op het feit dat sommige documenten omtrent de uitslagen niet gehandtekend waren, en op het feit dat een aantal bijzitters geen ambtenaren waren.

Systematische vervalsing

President Recep Tayyip Erdoğan zei dinsdag dat er sprake was van “systematische vervalsing” van de verkiezingen. Volgens hem was de beslissing een belangrijke stap in de richting van meer democratie.

De YSK heeft nog geen gedetailleerde beslissing met argumentatie gepubliceerd.

De verkiezingen van 31 maart waren een nek-aan-nekrace tussen Binali Yıldırım, de kandidaat van de Volksalliantie, en Ekrem İmamoğlu, de kandidaat van de Nationale Alliantie. Volgens onofficiële resultaten had İmamoğlu een voorsprong van bijna 13.000 stemmen, op een totaal van ongeveer 10 miljoen kiezers in Istanbul.

Sabah

S.V.R.