De Turkse nationale luchtvaartmaatschappij heeft haar gratis aanbod van stadsrondleidingen uitgebreid. Vanaf nu kunnen transitpassagiers die via Istanbul vliegen, genieten van een “Bosporus-tour by night”. 

Transitpassagiers die 6 tot 24 uur moeten doorbrengen op de luchthaven van Istanbul, kunnen in kader van het “Toeristanbul-project” van Turkish Airlines, genieten van een historische doortocht in de stad. Abdullah Yormaz, tour marketing manager van Turkish Airlines, maakte het nieuws maandag bekend via de pers.

De passagiers zullen met bussen worden opgepikt aan de luchthaven. Na de begeleide stadstour worden ze er terug afgezet.

 “Turkish Airlines heeft deze avond-tour toegevoegd aan haar dagelijkse “6-Touren-Pakket” met oog op een hogere klanttevredenheid en een groter aandeel in het internationaal transitverkeer,” haalde Yormaz aan. Ook het lokaal toerisme zal door dit initiatief een extra boost krijgen.

Yormaz zei dat Turkish Airlines al sinds 2009 gratis Istanbul-tours organiseert voor transitpassagiers.

“In 2009 hebben zo’n 5000 passagiers gratis kunnen gieten van een stadstour door Istanbul. Vandaag de dag zijn het er maandelijks 5.000 die kunnen profiteren van deze gratis diensten.”

“In 2018 hebben we bijna 68.000 passagiers kennis laten maken met de historische en toeristische schoonheden van Istanbul. De stadstour valt fel in de smaak bij Amerikaanse, Britse en Russische passagiers.”

“We hebben de Bosporus-Tour zodanig georganiseerd dat passagiers met een lange overstaptijd toch kunnen genieten van de historische en natuurlijke schoonheden van de stad,” voegde hij toe.

Het programma gaat op 1 mei van start. Transitpassagiers kunnen dan tot en met 31 oktober profiteren van gratis trips door de stad.

De vertegenwoordiger van Turkish Airlines benadrukte dat vorig jaar zo’n 67.400 passagiers hebben geprofiteerd van deze gratis diensten. Op maandelijkse basis ging het ongeveer over zo’n 6.000 toeristen in de 6 verschillende stadsprogramma’s.

Yormaz zegt dat toeristen plaatsen kunnen bezoeken zoals het Topkapı Paleis, de Blauwe Moskee, het Hagia Sophia Museum, het Wetenschap en Technologie Museum, het Turks-Islamitische Kunst Museum en het Dolmabahçe Paleis.

“Onze passagiers betalen niets voor de rondleidingen of het eten. Voor zover wij weten, is er geen enkele andere luchtvaartmaatschappij in de wereld die dergelijke reizen, maaltijden en museale toegangen gratis aanbiedt,” haalde hij aan.

Gratis stadstochtjes

De Soedanese Dahir Guled, een van de deelnemende passagiers, zei dat hij vanuit Zweden op weg was naar Caïro. Hij voegde toe dat het personeel van Istanbul Airport hem op de hoogte heeft gebracht van de gratis stadstochtjes.

“Ik vind dit een zeer goed initiatief. Iedereen in de wereld wil Istanbul en Turkije zien, deze plaatsen zijn het middelpunt van onze planeet. Elk jaar komen er mensen van over de hele wereld naar dit land. Istanbul beschikt ook over de grootste luchthaven ter wereld. Het is zo prachtig om Turkije en haar islamitische geschiedenis te kunnen bezichtigen,” haalde hij aan.

Li Danyan, een Chinese reiziger, merkte op dat ze van Kameroen naar Vietnam vloog met een tussenstop in Istanbul. Ze maakte meteen gebruik van de gelegenheid om Istanbul te verkennen.  “Ik vind het programma geweldig. De tour op de Bosporus was indrukwekkend,” voegde de vrouw toe.

De Rus Evgeny Fredynski zei dat hij vanuit Zwitserland op weg was naar Moskou. Hij voegde toe dat hij altijd een leuke tijd beleeft in Istanbul. Hij benadrukte dat de gratis dagtripjes in Istanbul zeer speciaal en zeker de moeite zijn.

 “We hebben genoten van onze begeleide tochten door de stad en over de Bosporus. Ik hou van het concept “Touristanbul”. Ik had een overstaptijd van 12 uur dus ik trok in de avond naar Karaburun. Dit initiatief van Turkish Airlines heeft een zeer grote meerwaarde voor transittoeristen,” tot zover de Russische toerist.

Sabah

O.A.