Het Turkse Ministerie van Onderwijs zou een foto van een vrouw met een hoofddoek in een studieboek Duits achteraf gefotoshopt hebben. Die bewering werd gemaakt op sociale media.

Teyit.org maakte een fact check van de bewering.

“De bewering dat de vrouw in de originele foto van het studieboek Duits geen hoofddoek draagt, klopt. De foto in kwestie is te vinden op de fotostocksites shutterstock.com en dreamstime.com.

Een gebruiker genaamd Martin Novak had de foto gedeeld op 1 mei 2015: ‘Portret van een grootvader en een grootmoeder die samen met hun kleinkind op hun zetel zitten.’

In de originele foto heeft de vrouw geen hoofddoek. Het studieboek Duits wordt door het ministerie verstrekt aan scholen die in hun curriculum Duits als tweede buitenlandse taal hebben.

Het boek, dat beschikbaar is op het kosteloze online studieplatform EBA, toont echter een vrouw met een hoofddoek op de 62e pagina.”

Op de cover van hetzelfde boek Duits is er ook een studente met een hoofddoek te zien. Ook deze foto is genomen van een stocksite. Op de originele foto, te vinden op de site Shutterstock, is er een andere studente zonder hoofddoek te zien.

Birgün

T.A.