Een 82-jarige Turks-Nederlandse vrouw heeft voor haar meer dan twee decennia vrijwilligerswerk in Nederland een koninklijke orde van ridderschap gekregen.

Zehra Türker, die sinds 1997 vrijwilliger is bij verschillende maatschappelijke organisaties, ontving haar koninklijke onderscheiding van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Türker is geboren in de noordwestelijke Turkse provincie Kırklareli en is later naar Nederland geëmigreerd. Ze was actief betrokken bij hulpwerkzaamheden in Turkije en zette zich ook jarenlang in voor de maatschappelijke dienstverlening in meerdere Nederlandse steden.

Türker vertelde aan Anadolu Agency dat ze blij was dat ze de koninklijke orde mocht ontvangen.

“Ik deed dit werk omdat ik heel veel van mijn land hou,” zei ze. “Ik had niet verwacht dat ik zo’n prijs zou ontvangen, maar ik wist dat mijn goede daden op een dag beloond zouden worden.”

De onderscheidingen worden uitgereikt in het kader van de viering van de verjaardag van Koning Willem-Alexander op 27 april.

Dit jaar kregen 1.003 vrouwen en 1.861 mannen burgerlijke ridderorden uitgereikt. De oudste van dit jaar was 94 jaar oud en de jongste 25 jaar.

Meer dan 100 Nederlanders van Turkse afkomst die in verschillende steden in Nederland wonen, hebben eerder een koninklijke onderscheiding voor vrijwilligerswerk gekregen.

Nederland kent twee civiele ridderorden, de Orde van de Leeuw van Nederland en de Orde van Oranje-Nassau, die beide worden toegekend aan burgers die een bijzondere maatschappelijke dienst hebben geleverd.

Sabah

T.A.