Oppositieleider CHP

Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de voornaamste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft gezegd dat hij niet zou aarzelen om een bezoek te brengen aan president Recep Tayyip Erdoğan in het presidentieel paleis als Turkije geconfronteerd wordt met een grote bedreiging, tegelijkertijd reagerend op recente spot door Erdoğan op zijn bezoek na de mislukte poging tot staatsgreep vorig jaar.

“Als er een gelijkaardig ding opnieuw gebeurt en Turkije te maken krijgt met de bedreiging van een staatsgreep, zou ik opnieuw gaan, aangezien al de rest slechts een detail is als het land zelf in gevaar is”, zei Kılıçdaroğlu tijdens een evenement in de noordwestelijke provincie Bursa op 27 maart, eraan toevoegende dat het land door zulke “onvruchtbare debatten” slepen verkeerd is.

Belofte verbroken

Erdoğan zei in de Mediterrane provincie Antalya op 25 maart dat Kılıçdaroğlu hem bezocht had in het paleis na de poging tot staatsgreep, hiermee zijn belofte verbrekende dat hij niet zou gaan.

“Die persoon zei ‘ik zal niet naar daar gaan.’ Maar hij kwam toch op het einde. Ik wist àdat hij zou komen. Hun woorden zijn niet geldig,” stelde hij, hiermee verwijzend naar leider van de CHP.

Parlement lamleggen

De Turkse president Erdoğan, oppositieleider Kılıçdaroğlu, de Turkse premier Binali Yıldırım en de leider van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) Devlet Bahçeli ontmoetten elkaar in het paleis in Ankara op 25 juli 2016, slechts 10 dagen na de mislukte poging tot staatsgreep, om de maatregelen tegen de beramers van de staatsgreep te bespreken.

Tegelijkertijd benadrukte Kılıçdaroğlu ook dat de verschuiving naar een uitvoerend presidentieel systeem, gesteund door de overheid en waarover gestemd wordt in een referendum op 16 april, de president de macht zal geven om het parlement lam te leggen naar zijn of haar eigen mening.

Hurriyet