President Recep Tayyip Erdogan is hard tekeer gegaan tegen de Duitse krant Bild voor het publiceren van een tweetalige krantenkop waarin stond dat “Atatürk “nee” zou hebben gezegd tegen de voorgestelde amendementen van het handvest dat de machten van de president aanzienlijk zal vergroten, zeggende dat Atatürk “ja” zou hebben gezegd, omdat “hij leefde in een staat die wij zouden willen introduceren”.

“Op welke gronden hebben zij zoiets gezegd? Hebben zij de mogelijkheid om de gedachten te lezen van Atatürk? Wat heeft het te maken met Atatürk?”, zei Erdogan in een gezamenlijk televisie-interview op de private TV-kanalen ‘ShowTV’, ‘HaberTürk’ en ‘Bloomberg HT late’ op 27 maart.

İsmet İnönü

 

“Nu zou ik zeggen, in tegendeel, dat als Atatürk opnieuw zou verreizen, hij “ja” zou zeggen tegen de regulering die wij hebben voorbereid, omdat hijzelf leefde met zo een systeem”, voegde hij toe. “Atatürk deed wat wij willen doen. Waarom? Hij kon zelfs niet overeenkomen met İsmet İnönü die zijn medewerker was”, zei hij.

Ismet Inönü was de belangrijkste medewerker van de stichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk. Tussen 1923 en 1924 en van 1925 tot 1937 was hij premier.

Zijn opmerkingen kwamen nadat Bild een artikel publiceerde dat zei dat Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek, tegen het handvest met constitutionele amendementen zou stemmen als hij zou leven. Het artikel werd gepubliceerd met als titel: “Referendum in Turkije: Atatürk zou “nee” zeggen”, zowel in het Duits en Turks.

“Eenmansregime”

Argumenterend tegen de oppositie die kritiek heeft gegeven op het constitutionele amendement, omdat het een “eenmansregime” zou introduceren, gaf Erdogan het voorbeeld van de heerschappij van het één-partij regime van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in de jaren 30.

“Ze leggen de nadruk op ‘1 man’. Als je 1 man zoekt, kijk dan naar de republikeinse geschiedenis en kijk waar de ene man was. Heeft Mustafa Kemal niet alleen geheerst? Wij willen niet heersen op die manier, maar hij stond op gespannen voet met İnönü”, zei hij, waarmee hij een verslag uit het archief van het Anadolu Agency van de jaren 30 benadrukte.

Hurriyet