President Recep Tayyip Erdoğan bracht een ongewoon bezoek aan een tent die behoort tot de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), in de wijk van Sariyer in Istanbul. De tent promoot de “NEE” stem in het nakende referendum van 16 april.

Onderweg naar de internationale luchthaven van Atatürk, maakte Erdoğan een korte stop om een “JA”-tent te bezoeken in de buurt van de Haciosman metrostation en zag daar toevallig ook een “NEE”-tent in de buurt. Hij sprak tot de “NEE” campagnevoerders voor 15 minuten.

Turkije houdt een referendum op 16 april om te beslissen of het land gaat veranderen van regeringssysteem. Indien het referendum wordt goedgekeurd, zal men overstappen naar een presidentieel systeem. Indien nee, blijft het huidige parlementaire systeem.

Gesteund door AKP en MHP

De “JA”-stem wordt gesteund door de AKP en MHP, terwijl de belangrijkste oppositiepartij, CHP en de pro-Koerdische HDP, samen met vele andere onafhankelijke oppositiegroepen een campagne voeren voor de “NEE”-stem.

Çağlar Coşkun, een lokale CHP-ambtenaar van Sariyer, zei dat de president de aangeboden thee moest weigeren omdat hij haast had, maar sommigen beweerden dat er een discussie was. “Het was een zeer ontspannen, humaan en respectvolle gesprek”, zei hij.

Geaccepteerd door als neezeggers

Levent Gök, de vicevoorzitter van de parlementaire groep van de CHP, zei dat hij blij was dat Erdoğan hen had bezocht en dat dit eindelijk betekende dat ze geaccepteerde neezeggers waren in plaats van terroristen.

Erdoğan sprak later een menigte toe in Samsun en vertelde over zijn gesprek in Sariyer en waarom dat ze nee gingen stemmen. “Ze zeiden dat ze een modern Turkije wilden. Ik vroeg hen of Turkije vandaag niet modern was? Wat missen we nog? Hebben we geen wegen, bruggen, snelle treinen en scholen?”