(Foto: Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu) 

FILMRECENSIE – Voortaan brengt deze site ook recensies van Turkse blockbusterfilms die het publiek in West-Europa bereiken. Deze keer: De sportbiografie ‘Cep Herkülü: Naim Süleymanoglu’. De langspeelfilm werd geregisseerd door Ozer Feyigoglu en de hoofdrol werd vertolkt door de 20-jarige Nederlands-Turkse acteur Hayat van Eck. 

‘Cep Herkülü: Naim Süleymanoglu’ verscheen vorig jaar op 25 december in de Turkse cinemazalen. De film werd toen door 1,7 miljoen mensen bekeken en is daardoor de vijfde meest bekeken film van 2019. In België en Nederland verscheen deze film iets later voor het publiek. Niet ongewoon want Turkse films worden vaker afgespeeld in de cinemazalen, vooral in Europese grootsteden.

boxofficeturkiye.com (cijfers 2019)

Wie is Naim Süleymanoğlu?

De film vertelt het levensverhaal van Naim Süleymanoğlu, de Turkse Olympisch kampioen gewichtheffen, die in november 2018 op 50-jarige leeftijd overleed aan leverfalen. Süleymanoğlu werd geboren in Bulgarije en was maar een meter 47 groot. Hij kreeg de bijnaam ‘Pocket Hercules’. Hij werd drie keer na elkaar Olympisch kampioen: eerst in 1988 in Seoul, dan in 1992 in Barcelona en ten slotte in 1996 in Atlanta. Daardoor is hij een nationale held geworden in Turkije. Hij wordt er beschouwd als één van de grootste sportpersoonlijkheden in ’s lands geschiedenis. De gewichtheffer won drie Olympische kampioenschappen, zeven wereldkampioenschappen en zes Europese kampioenschappen. De legendarische Turk brak 46 keer een wereldrecord en kreeg in Turkije de bijnaam ‘Cep Herkülü’, vertaald als Broekzak-Hercules in Nederlands. Zijn bijnaam had hij te danken aan zijn lengte en kracht.

Als filmkenner moet ik eerlijk toegeven dat de kwaliteit van de Turkse films die verschijnen op het witte doek enorm is gestegen. Sommige producties – rekening houdend met het feit dat Turkse budgetten veel kleiner zijn dan de Amerikaanse – komen ze dicht in de buurt van Hollywoodproducties. Niet qua verhaallijn. Want er zijn genoeg (oudere) Turkse films met een goed script maar met een slechte afwerking, alleen omwille van het kleiner budget.

Recente kwaliteitsvolle Turkse producties die mij zijn bijgebleven: ‘Müslüm‘, een biografische film over het leven van een iconische Arabesk-zanger en Ayla‘, een historische drama over de relatie tussen een Turkse soldaat en een Koreaanse wees, twee films gebaseerd op waargebeurde feiten.

De gewichtheffer verscheen in de jaren ’80 op de cover van het prominente opinieblad ‘Time’. (Foto: Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu)

Nu iets meer over de historische context van de film ‘Naim Süleymanoglu’. De grote Bulgariseringscampagne – die startte in 1984 en duurde tot 1989 in de toen nog streng communistische land – heeft een centrale rol in deze film. De periode werd gekenmerkt door de onderdrukking van minderheden, voornamelijk de Turken in Bulgarije. Zij werden verplicht om Slavische namen aan te nemen. De Turken die weigerden deel te nemen aan dit assimilatieproces werden veroordeeld of verbannen naar werkkampen.

Turken in Bulgarije werden in de jaren ’80 verplicht om hun Turkse naam op te geven voor een Slavische naam. (Foto: Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu)

Deze recent uitgebrachte biografische film tilt het niveau van de Turkse cinema naar boven. Het enige waar ik sceptisch over was, was de duur van de film, 2 uur en 21 minuten. Eerlijk gezegd merk je daar heel weinig van. Het is heel goed in elkaar gestoken. Wanneer je tijdens het kijken op een bepaald punt beseft dat de film bijna afgelopen is, hoop je nog stiekem dat het langer kan duren.

Troost je zelf want tijdens de credits wordt je getrakteerd op beelden van de legendarische gewichtheffer en diens familieleden.

De films bestaat uit een professionele cast waaronder: Gürkan Uygun, vooral bekend voor zijn rol in de Turkse serie Kurtlar Vadisi (oftewel ‘Vallei der Wolven’) en Ismail Hacioglu, bekend van de film ‘Ayla’ en de historische serie van de TRT ‘Mehmetçik Kut’ül Amare‘.

Gürkan Uygun vertolkt de rol van Enver Türkileri, de eerste trainer van de legendarische gewichtheffer Naim Süleymanoglu.

De film is meeslepend, goed in elkaar gestoken, dramatisch en zal je wellicht een (aantal keren) een brok in de keel bezorgen. Het leed die de Turken in Bulgarije hebben ondergaan, de legendarische records die de gewichtheffer heeft weten te bereiken onder de moeilijkste omstandigheden en de sociaal-politieke context van Turkije komen goed aan bod tijdens de film.

Tenslotte is er ook een mooie afwisseling tussen drama, spanning en komedie. Wat het aangenamer maakt om de film te zien. Daarom krijgt deze film 5 sterren.

Bekijk hieronder alvast de trailer.

Recensie door A.G.