Istanboel en Izmir gaan alevitische gebedshuizen ondersteunen

De gemeenteraden van Istanbul en de Egeïsche stad Izmir hebben beslist om alevitische gebedshuizen (Turks: cemevi) de zelfde juridische status toe te kennen als andere gebedshuizen. Daardoor krijgen ze het zelfde recht op financiële ondersteuning als moskeeën, kerken en synagogen.

In de gemeenteraad van Istanboel deden de Iyi (Goed) en de CHP (Republikeinse Volkspartij) het voorstel om de 93 cemevi-gebouwen als dusdanig te erkennen. De AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) ondersteunde het voorstel. Toen de gemeenteraad dit unaniem goedkeurde, werd het voorstel in een legale verordening omgezet door de Commissie voor Juridische Zaken en Sociale Diensten.

Eerder hadden alevitische gebedshuizen niet dezelfde rechten op ondersteuning die andere religies wel hadden, en dat was in strijd met het gelijkheidsprincipe in de Turkse grondwet en met arresten van het Europese Hof voor de Mensenrechten. Bovendien zorgde het voor sociale discriminatie. Zo stond het in het voorstel. Er werd ook verwezen naar het feit dat het Hof van Cassatie en de Raad van State eerder al beslisten dat cemevi-gebouwen de zelfde legale status als andere gebedshuizen hebben.

De voorbije jaren kenden gemeenten in de provincie Istanbul al stukken land toe aan alevieten om er een cemevi op te bouwen, maar door tegenkanting van de AKP kregen die gebouwen nooit een juridische status als gebedshuis.

Op 23 juni 2019 versloeg CHP-kandidaat Ekrem Imamoglu zijn tegenhanger van de AKP tijdens de lokale verkiezingen in Istanbul. Hij werd burgemeester van de metropool, maar de AKP, samen met de belangrijkste bondgenoot MHP (Partij voor Nationalistische Beweging), hebben nog wel de meerderheid in de gemeenteraad.

Ondertussen werden in Izmir 7 cemevi-gebouwen op de plannen van ruimtelijke ordening erkend als gebedshuis. Een meerderheid in de gemeenteraad, voorgezeten door burgemeester Tunç Soyer, verleende een erkenning aan de cemevi in de districten Bornova, Aliaga, Bayrakli, Çigli, Konak en Selçuk.

De grootste fractie: de CHP, samen met een raadslid van de MHP stemden voor het voorstel, terwijl de AKP-fractie en de andere MHP-raadsleden tegen stemden.

K.L.

Bron: Hürriyet