Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei maandag dat Turkije de nodige steun zal voorzien om de Turkse grens met Syrië te zuiveren van IS. De minister sprak samen met de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius, de eerste minister van Buitenlandse Zaken van de EU die Turkije bezocht heeft sinds de mislukte coup van 15 juli. 

In de zuidoostelijke provincie Gaziantep raakten bijna 70 burgers gewond bij een zelfmoordaanslag van IS op zondag. Het dodental steeg tot 54. Cavusoglu veroordeelde de aanval met klem en benadrukte at Turkije het hoofddoelwit is geworden van IS vanwege de antiterreuroperaties tegen de terroristische organisatie.

Deportatie

Cavusoglu zei dat Turkije bijna 4000 mensen heeft gedeporteerd die banden hadden met terrorisme en 55.000 mensen toegang tot het land weigerde. De minister herhaalde dat IS de islam niet vertegenwoordigt. Hij zei ook dat het “normaal” was dat IS Turkije en president Erdogan aanvalt gezien de grote inspanningen van het land om terreur te bestrijden. “Het is normaal dat IS Turkije en Erdogan, die zegt dat ‘IS de islam niet vertegenwoordigt en ze zijn geen moslims’, als doelwit heeft. We zullen IS en andere terreurorganisaties bestrijden tot ze uitgeroeid zijn. We zullen de landen die IS bestrijden ook steunen. Onze grenzen moeten volledig gezuiverd worden van IS”, zei Cavusoglu.

Belangrijke bijdrages aan Europese economie, stabiliteit, veiligheid

Minister Cavusoglu zei inzake de stand die de EU landen hebben genomen met betrekking tot de couppoging van 15 juli “Door de poging tot staatsgreep te stoppen heeft het Turks volk regionale instabiliteit die Europa ook kon beïnvloeden voorkomen”. Hij verklaarde dat Turkije belangrijke bijdrages levert aan de Europese economie, groei, stabiliteit en veiligheid en zei daarbij “Helaas negeren sommige Europese landen dat”.

Sabah