Japan heeft geavanceerde technologie in nucleaire wetenschappen en het omgaan met aardbevingen. Er zal een universiteit opgericht worden in Istanbul om kennis en expertise uit te wisselen. Het akkoord om de Turks-Japanse Universiteit van Wetenschap en Technologie op te richten was een van de laatste wetten die in het parlement gestemd werd voor de jaarlijkse vakantie.

Volgens het akkoord zal er een Turks-Japanse Universiteit voor Wetenschap en Technologie opgericht worden en er zal onderwijs gegeven worden in gebieden zoals nucleaire wetenschap en reactortechniek, architectuur, constructie en aardbevingstechniek. De oprichting van de Turks-Japanse Universiteit werd goedgekeurd in het parlement nadat een akkoord werd getekend door Turkije en Japan op 20 juni in Istanbul.

Onderwijs aan de universiteit

Volgens het akkoord zal de universiteit met de steun en bijdrage van de 2 landen opgericht worden en succesvolle jongeren zullen van over de hele wereld onderwijs kunnen volgen  aan de universiteit. De taal van onderwijs zal Engels zijn. De universiteit zal academische diploma’s en certificaten kunnen voorzien op het bachelorniveau en er zullen master- en doctoraatsopleidingen gegeven worden. Het parlement zal toezicht uitoefenen op de universiteit. 6 leden van het parlement zullen hiervoor toegewezen worden door de Turkse president en 4 leden zullen gekozen worden door de regerende partij. De rector van de universiteit zal gekozen worden door de president uit een lijst van kandidaten voorgedragen door het parlement. Technoparken en businessfaciliteiten zullen in en rond de campus gebouwd worden. De universiteit zal gebouwd worden op staatseigendom nabij de Sabiha Gokcen-luchthaven.

Japan zal een initiële fonds van $100 miljoen voorzien voor de universiteit. Turkije zal alle infrastructuur en gronden voor zich nemen. De lonen van professors die door Japan aangesteld zullen worden, zullen ook voorzien worden door Japan.

Sabah