Bij archeologische opgravingen in het Yumurtalik-district van de zuidelijke provincie Adana is er een zeldzame mozaïek gevonden waarop de oude Griekse god van de zee, Poseidon, afgebeeld wordt. Men denkt dat het tot de 3e of 4e v.C. behoort.

Het Poseidonmozaïek was gevonden in het frigidarium – een grote, koude zwembad van een Romeins badhuis – van een oude thermen in de oude stad Aegae, een zeer belangrijke archeologische site. Het onderste deel van de mozaïek bevat een tekst in het Grieks: “Gegroet aan jullie die baden”.

Sabri Tari, de directeur van de provinciale Dienst van Cultuur en Toerisme van Adana zei dat de kustplaats Yumurtalik in de Oudheid Aegae heette. Hij zei ook dat de stad als een zeemachtbasis werd gebruikt in het tijdperk van het Romeins Rijk. De stad stond ook bekend vanwege haar aanbidding voor Asclepius, de god van geneeskunde in de Griekse mythologie. “Een van de 3 grote Asclepiustempels van de Oudheid bevindt zich in deze stad”, zei hij. Tari zei dat de regio rijk is aan historische schatten en dat ze in het verleden ook een mozaïek van Eros, de god van de liefde, hadden gevonden.  “We hebben een nieuw mozaïek gevonden in recente opgravingen. Het Poseidonmozaïek dat zeldzaam is vanwege haar schoonheid werd opgegraven op de bodem van het frigidarium”, zei hij.

 

Mozaïek van bijna 11 vierkante meter 

Vicevoorzitter van het Adanamuseum Nedim Dervisoglu zei dat ze groot belang hechtten aan opgravingen om het toerismepotentieel in de provincie verder te stimuleren. “Tijdens opgravingen hebben we een mozaïek gevonden ter grootte van 11,39 vierkante meter. Het is verdeeld in 2 hoofdpanelen. De afbeelding in de zuidoostelijke deel van de mozaïek is volledig vernietigd maar op het noordelijke deel is Poseidon te zien met een drietand. Er zijn dolfijnen aan de rechter- en linkerzijde van Poseidon. Wanneer de opgravingen rond de mozaïek afgelopen zijn, zal de afbeelding betekenisvol zijn. We geloven dat het van de 3e of 4e eeuw v.C. dateert”, zei Dervisoglu.

Hurriyet