Als de vluchtelingendeal faalt tussen Turkije en de Europese Unie dan komen duizenden vluchtelingen in moeilijkheden. Dat heeft minister van Migratie Ioannis Mouzalas vandaag in Athene meegedeeld. Ionnis vertelde aan de journalisten dat Griekenland zich zorgen maakt om de problemen die Griekenland te wachten staat indien de vluchtelingendeal mislukt.

“Vele Europese politici fluisteren dat de vluchtelingendeal aan het falen is. Dit zou betekenen dat 130,000 à 180,000 vluchtelingen en asielzoekers Griekenland niet meer kunnen verlaten”, zei hij. De minister zei ook dat er geen toename meer is in het aantal immigranten die Griekenland probeert te bereiken via Turkije. De vluchtelingendeal met Turkije, getekend in maart, heeft vooral het doel om de migrantenstroom uit Syrië te verminderen via de Egeïsche zee, om mensensmokkelaars een halt toe te roepen en om de toestand van de drie miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

Visumliberalisering voor de Turken

De toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de EU; die in 2007 werd geblokkeerd door Frankrijk, kreeg door de vluchtelingendeal weer een heropleving. Zo kreeg de EU-lidmaatschap van Turkije een boost en het dossier van de visumliberalisering werd een veelbesproken agendapunt. Europa stelt evenwel 72 voorwaarden aan Turkije waarvan het land nog enkele moet vervullen. Eén daarvan, en een heel belangrijke, is een herziening van de antiterreurwetgeving. Die is volgens Brussel te ruim.

AA