Turkije heeft een tiental tanks ontplooid op Jarabulus, een grensstadje in Syrië dat in handen is van terreurorganisatie IS. Dat heeft het kabinet van de Turkse premier meegedeeld. Vanochtend begon het offensief met bombardementen op IS-stellingen door Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Daarnaast zouden Turkse elite-eenheden de grens zijn overgestoken en nu gaat Turkije zelfs zo ver dat het zijn tanks het Syrische grondgebied laat binnenrijden.

 

Een reporter van persagentschap Reuters zag aan de grens zes Turkse tanks de grens oversteken en spreekt van verschillende bombardementen. De aanvallen zijn bedoeld om “een corridor te openen voor gematigde rebellen”, zo citeert persagentschap Reuters een niet nader genoemde Turkse functionaris. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd dat het grensgebied met Syrië “volledig moet worden gezuiverd van IS-strijders”.

14137825_749854918487566_1157078174_n

Net vandaag komt de Amerikaanse vicepresident op bezoek in Turkije. Hij zal er met premier Yildirim en president Erdogan praten over de aanslepende burgeroorlog in Syrië. Het is de eerste keer dat Turkije grondtroepen naar Syrië stuurt in de strijd tegen IS.