Limburg – Belgische-Turken voeren een grootschalige campagne voor de democratie en vrije meningsuiting Op sociale media is een steuncampagne gestart om de ondervoorzitter van de Limburgse provincieraad Ahmet Koc te steunen. Via de hashtags #vrijemeningsuiting en #blijfvanmijnstem wordt opgeroepen om Ahmet te steunen. “Wij zullen het dit keer niet toelaten dat een politicus uit onze gemeenschap monddood wordt gemaakt”, aldus  Serkan Zeynel een van de intiatiefnemers van de campagne.

Kritiek voor vrije meningsuiting

De SP.A’er die zijn sympathie voor een vandaag verenigde Turkse Natie (de oppositie en de AK-partij van de Turkse president) niet onder stoelen of banken steekt kreeg de laatste maanden veel kritiek over zich heen. Dat had te maken met het feit dat hij ook de goede kanten van de Turkse president duidde, wat trouwens ook in de internationale pers wordt gedaan evenals door talrijke Turkije experts. Ondertussen is de SP.a, de partij van Ahmet Koç een procedure opgestart om de man uit de partij te zetten. Voor Ahmet is het gewoon een kwestie van vrije meningsuiting.

Onbegrijpelijk

“Voor mij is het echt onbegrijpelijk dat een dergelijke drogreden wordt aangehaald om mij uit de partij te zetten waar ik al 15 jaar voor werk”, vertel Ahmet. “We hebben als Turkse Belgen al heel wat moeten slikken de voorbijgaande jaren en nog altijd.  Zo worden de constante beledigingen en racistische uitlatingen van het Vlaams belang door de vingers gezien, een terroristische organisatie als de PKK die heel wat onschuldige moorden en aanslagen op zijn conto heeft mag gewoon in hartje Brussel demonstreren zonder dat er maar een tegenstem weerklinkt”, aldus Ahmet.

“Kruistocht tegenover Turkse Belgen”

“Het is voor mij dus totaal onaanvaardbaar dat mijn afkeuring van de staatsgreep in Turkije, wat trouwens de taak is van elke democraat, als reden wordt aangehaald om mijn positie binnen de partij in vraag te stellen”, zegt Ahmet. “Ik kan niets anders concluderen dan dat er een ware kruistocht wordt gevoerd tegen de Turkse Belgen en de moslims in het algemeen, niet alleen in België maar in gans Europa. Als de beleidsmakers dit niet willen inzien zal de samenleving in snel tempo evolueren naar een samenleving waar concepten als verdraagzaamheid, respect voor de medemens en de fundamentele mensenrechten gewoon zullen verdwijnen”, vertelt Ahmet.

Turkse gemeenschap teleurgesteld in SP.A

“Het is onvoorstelbaar dat Ahmet Koç wordt aangevallen om zijn sympathie voor zijn land van herkomst”, zegt Serkan. “De SP.A heeft tot nu toe veel stemmen gekregen van de Turkse gemeenschap in België en ze moeten goed beseffen dat als Ahmet uit zijn partij wordt gezet, dat de SPA wel eens veel stemmen zou kunnen verliezen”, gaat Serkan verder. “Trouwens de meeste andere politici met Turkse background binnen de SP.A vinden dit eveneens een aanval op de vrije meningsuiting en zullen dit ook niet zo maar accepteren”.