Döner kebab is waarschijnlijk het bekendste vleesgerecht dat over de hele wereld met Turkije wordt geassocieerd. (Shutterstock Foto)

De Britse premier Boris Johnson zei dat kebab zijn “favoriete gezonde maaltijd is”, toen hij donderdag details deelde over zijn strijd tegen overgewicht.

Johnson deelde een video op Twitter om de anti-obesitascampagne van de Britse regering te promoten.

“Ik heb er alles aan gedaan om af te vallen en ik ben niet alleen fitter en gezonder, maar ook gelukkiger geworden. Ik ben blij dat we 100 miljoen pond investeren in diensten om het land gezonder te maken, zodat we allemaal – letterlijk – beter terug kunnen stuiteren,” zei hij.

Hij sprak ook met verslaggevers over zijn persoonlijke ervaringen tijdens het bezoek aan de haven van Teesport, gelegen in het noordoosten van Middlesbrough, samen met minister van Financiën Rishi Sunak.

Favoriete gezonde maaltijd

Toen hem werd gevraagd naar zijn favoriete gezonde maaltijd, zei hij: “Ik denk kebab.” “Is een kebab gezond?” vroeg hij echter. “Misschien als het gegrild is,” zei Sunak.

De premier zei dat hij “behoorlijk wat” gewicht is kwijtgeraakt door af te zien van koolhydraten, chocolade en kaas en ook door regelmatig te sporten.

In september onthulde Johnson dat hij zwaarlijvig was toen hij eerder vorig jaar het coronavirus opliep. De 56-jarige bracht afgelopen april drie nachten door op intensieve zorgen nadat hij COVID-19 had opgelopen en sindsdien zijn er vragen gerezen over zijn gezondheid.

“Ik ben fitter dan voorheen, het zal u misschien irriteren dat te weten,” zei hij toen een verslaggever naar zijn gezondheid vroeg.

Kebab is de alom bekende naam voor een verscheidenheid aan vleesgerechten uit het Midden-Oosten die op een spies boven een grill worden bereid. Het woord kebab zou zijn afgeleid van de Soemerische term “kabuba”, wat “verkolen” betekent.

In de loop van de geschiedenis hebben de inwoners van Anatolië en aangrenzende regio’s een aantal heerlijke kebabgerechten ontdekt, ontwikkeld en geperfectioneerd, die veel verdergaan dan de döner kebab of gyros die meer bekend zijn in de volksmond.

Johnson heeft ook Turkse roots: zijn overgrootvader Ali Kemal was een Ottomaanse journalist en politicus die in Turkije werd gezien als een controversieel figuur.

Sabah

O.A.

Turkse inwoners enorm trots op Britse premier Boris Johnson

Britse premier drinkt koffie op z’n Turks, reageert verheugd op een foto