In Groot-Brittannië heeft Brexit-hardliner Boris Johnson de strijd om het premierschap gewonnen. De stamboom van zijn familie gaat terug tot een minister van Binnenlandse Zaken in het Ottomaanse Rijk. Vandaag zijn de afstammelingen die nog in Turkije wonen, meer bepaald in de noordelijke provincie Çankırı, “bijzonder trots,” zegt een inwoner in een interview met het persagentschap Demirören.

“Deze familie heeft wereldleiders voortgebracht. Dat is een grote eer voor ons en we zijn er trots op,” zegt Mustafa Bal, die in het dorp Kalfat woont, in het district Orta, waarvan Johnsons voorouders afkomstig waren.

In het dorp wordt de familie “Sarıoğlangiller” genoemd, de zonen van de blonden, vertelt Bal.

“Het blond-zijn van Boris Johnson gaat dus terug op die familie.”

Johnson werd uitgenodigd om naar Kalfat te komen toen hij burgemeester van Londen was. De dorpsbewoners willen Johnson ook deze keer op bezoek krijgen, voegt Bal eraan toe.

Een andere dorpeling, Selim Barışkan, feliciteert Johnson met zijn premierschap. De inwoners verwachten dat hij hen zal helpen om de problemen van het dorp op te lossen, zegt hij.

Dorpshoofd Bayram Tavukçu heeft op zijn beurt felicitaties voor Johnson. Volgens hem zouden veel dorpelingen graag naar het Verenigd Koninkrijk reizen om Johnson persoonlijk te kunnen feliciteren.

Ali Kemal

Johnsons overgrootvader, Ali Kemal, was een Ottomaanse journalist en politicus. Hij diende drie maanden als minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Damat Ferit Pasha. Hij was ook minister van Onderwijs.

Ali Kemals vader, Hadji Ahmet Rıza Efendi, werd geboren in Kalfat in 1813.

Kemal was een tegenstander in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) en leefde in Europa in ballingschap.

Op 23 juli werd Johnson verkozen tot de nieuwe leider van de regerende Conservatieve Partij in Groot-Brittannië. Hij wordt nu ook de volgende premier van het land. In die hoedanigheid moet hij zijn belofte nakomen dat hij het land uit de Europese Unie zou leiden.

Hij versloeg zijn rivaal Jeremy Hunt met glans: hij kreeg twee derde van de 160.000 conservatieve stemmen achter zich. Op 24 juli zal Theresa May het premierschap formeel aan hem overdragen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.