President Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat Turkije de macht en de vastberadenheid heeft om alle factoren uit te schakelen die een bedreiging vormen voor de onafhankelijkheid, veiligheid en het voortbestaan van het land.

Zijn boodschap werd vrijgegeven op de 96ste verjaardag van het Verdrag van Lausanne.

“De stappen die we in het oostelijke Middellandse Zeegebied en Syrië hebben genomen, tonen duidelijk aan dat we vastbesloten zijn om onze rechten te beschermen, alsook die van de Turks-Cyprioten,” zei president Erdogan.

Hij voegde toe dat geen enkele sanctie het land ervan zal weerhouden om zijn doelstellingen na te streven.

De president herdacht Mustafa Kemal Atatürk en degenen die zijn omgekomen om het land te beschermen, op de 96ste verjaardag van het Verdrag van Lausanne.

Ondertekend op 24 juli 1923 in het Zwitserse Lausanne, beëindigde het verdrag officieel de vijandelijkheden tussen de geallieerden en de Turkse staat die geleid werd door de Grote Nationale Assemblee.

Het markeerde ook de huidige grenzen van Turkije, met uitzondering van Hatay, dat zich in 1939 vanuit Syrië bij Turkije aansloot, en de grens met Irak, die destijds een Brits mandaat was.

Het Verdrag van Lausanne maakte ook een einde aan de eeuwenlange economische concessies van het Ottomaanse Rijk aan de Europese mogendheden.

Sabah

O.A. ✅