Jen Psaki

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan een ontmoeting te hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens zijn eerste overzeese reis voor NAVO- en Europese Unie-bijeenkomsten in Engeland en België deze maand, zei het Witte Huis donderdag.

De ontmoeting, die zal plaatsvinden op 14 juni in de marge van de NAVO-top in Brussel, vindt plaats tegen de achtergrond van enige spanning tussen de twee leiders.

President Joe Biden spreekt op zijn reis naar Europa ook apart met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan. Dat gesprek staat volgens het Witte Huis op 14 juni gepland.

De presidenten zullen regionale en bilaterale banden bespreken, zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki in een schriftelijke verklaring, en voegde eraan toe dat Biden deze maand ook Engeland en Zwitserland zal bezoeken als onderdeel van zijn eerste overzeese bezoek.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan ontmoet de toenmalige Amerikaanse vicepresident Biden in het presidentieel paleis in Ankara, Turkije, 24 aug. 2016.

Biden zal het engagement van zijn land onderstrepen om de allianties te herstellen, de trans-Atlantische betrekkingen nieuw leven in te blazen en nauw samen te werken met andere NAVO-bondgenoten.

Psaki merkte op dat Biden op 10 juni een ontmoeting zal hebben met de Britse premier Boris Johnson. Tijdens de G-7 top die van 11-13 juni in Cornwall, Engeland wordt gehouden, zal Biden de nadruk leggen op onderwerpen als volksgezondheid, economisch herstel, klimaatverandering en bilaterale ontmoetingen houden.

Tijdens de reis zullen hij en first lady Jill Biden op 13 juni ook een ontmoeting hebben met koningin Elizabeth II in Windsor Castle. Biden zal op 16 juni in Zwitserland een topontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

Persoonlijke ontmoeting

Erdoğan zei eind woensdag dat hij gelooft dat zijn eerste persoonlijke ontmoeting met Biden het begin zal zijn van een nieuw tijdperk.

“Ik geloof dat onze ontmoeting met de heer Biden op de NAVO-top de voorbode zal zijn van een nieuw tijdperk,” zei Erdoğan in een televisietoespraak terwijl hij een rondetafelgesprek voerde met een groep leidinggevenden van grote Amerikaanse bedrijven.

In hun eerste telefoongesprek sinds de Amerikaanse president in januari aantrad, spraken Erdoğan en Biden vorige maand af elkaar te ontmoeten in de marge van een NAVO-top.

“Van Syrië tot Libië, en van terrorismebestrijding tot energie, en van handel tot investeringen, we hebben een serieus potentieel voor samenwerking met de VS,” zei de president.

Oneens over kwesties

Ankara en Washington zijn het oneens over een aantal kwesties die de bilaterale banden verder onder druk hebben gezet; van de aankoop door Turkije van Russische S-400 luchtverdedigingssystemen tot de steun van de VS voor de terreurgroep YPG en de weigering van de VS om Fetullah Gülen, de leider van de Gülenistische terreurgroep (FETÖ), uit te leveren.

De aankoop van de systemen van Russische makelij in 2019 was voor de regering Donald Trump aanleiding om Turkije uit een consortium te zetten dat F-35 gevechtsvliegtuigen produceert.

De VS voerden aan dat het systeem onverenigbaar was met NAVO-systemen en mogelijk door Rusland kon worden gebruikt om heimelijk geheime informatie over de F-35 jets te verkrijgen.

Turkije houdt echter vol dat de S-400 niet in NAVO-systemen zou worden geïntegreerd en geen bedreiging zou vormen voor het bondgenootschap.

Washington besloot in december Turkije sancties op te leggen naar aanleiding van de aankoop. Het was de eerste keer dat een NAVO-lidstaat een sanctie kreeg opgelegd voor de aankoop van Russische wapens.

Bron: Sabah