Foto: De villa Zeki Paşa in het district Rumelihisarı (Istanbul)

In Istanbul staat een villa te koop voor maar liefst 550 miljoen Turkse lira (86,3 miljoen euro). Het is geen gewone villa, neen, het gaat om de villa waar ooit de grootvader van de kersverse Britse premier Boris Johnson heeft gewoond.

Het kasteelachtige huis luistert naar de naam ‘Zeki Paşa’ en is één van de duurste onroerende goederen ter wereld.

Het werd gebouwd in opdracht van de Ottomaanse veldmaarschalk Muşir Zeki Paşa. Daarna wisselde het verschillende keren van eigenaar.

Het huis staat in het district Rumelihisarı, aan de Europese kant van de Bosporus, en biedt een panoramisch uitzicht. Er zijn 23 slaapkamers en acht badkamers, verspreid over vijf verdiepingen. Het is momenteel de grootste villa met zeezicht aan de Bosporus.

Het huis werd gebouwd door de Frans-Ottomaanse architect Alexandre Vallaury in de tweede helft van de 19de eeuw. Dat zegt gids en historicus Saffet Tonguç in een interview met NTV.

Eén van Zeki Paşa’s schoonzoons, Ali Kemal, is de overgrootvader van Boris Johnson, die nu premier van Engeland is. Hij heeft ook in het huis gewoond, volgens Tonguç.

Boris Johnson

Ali Kemal was een Ottomaanse journalist en politicus. Hij wordt gezien als een controversieel figuur in Turkije. Tijdens een reis naar Zwitserland ontmoette hij een Brits-Zwitsers meisje, Winifred Brun. Zij was de dochter van Frank Brun en Margaret Johnson. De twee trouwden in Paddington, Londen, in 1903. Kemal was een overtuigd liberaal en zette zich af tegen het bewind van sultan Abdulhamid II. Als gevolg daarvan bracht hij vele jaren in ballingschap door, tot de proclamatie van het Tweede Grondwettelijk Tijdperk in 1908.

Vanaf toen was Kemal een vurige tegenstander van het radicale Comité van Eenheid en Vooruitgang (CUP), de belangrijkste revolutionaire groepering. Op 31 maart 1909 slaagde de CUP erin een staatsgreep te verijdelen en verstevigde zo haar machtspositie. Daarop vluchtte Kemal naar Europa en verbleef opnieuw drie jaar in ballingschap. Tijdens die periode werd Osman Wilfred Kemal, Johnsons grootvader, geboren. Kort daarna overleed Winifred.

Ali Kemal

Het Comité voor Eenheid en Vooruitgang (Turks: Ittihad ve Terakki Cemiyeti; Ittihad) was een Turkse/Ottomaanse politieke en maatschappelijke organisatie. Ittihad werd in 1899 opgericht en kwam deels voort uit de Vereniging van Jong-Turken. Ittihad, opgericht door liberaal gezinde Turken, was echter linkser en liberaler gezind en streefde naar een revolutie en het herstel van de Turkse grondwet die door sultan Abdulhamid II buitenspel was gezet. De hoofdideologen van Ittihad waren Ziya Gökalpen Talaat Pasja.

In 1912 keerde Kemal terug naar Istanbul. Hij bleef oppositie voeren tegen de CUP, die aan de macht bleef tot oktober 1918. In 1919 werd een groot deel van het Rijk, inclusief Istanbul, bezet door de geallieerden. In die periode diende hij drie maanden als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Damat Ferit Pasha. Die laatste was niet geliefd, omdat hij nauw samenwerkte met de bezetter en met de nationalisten, geleid door Mustafa Kemal in Ankara. Als journalist was Kemal een belangrijk tegenstander van de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) in de Ottomaanse pers. Op 4 november 1922 werd hij in Istanbul ontvoerd door nationalisten. Hij werd naar Ankara gebracht, waar hij voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van verraad. Maar die plannen werden doorkruist door generaal Nureddin Pasha in Izmit twee dagen later. In Anatolië werd Kemal bestempeld als hoogverrader en hij werd dan ook gelyncht door een woedende menigte, opgehitst door Nureddin.

Na Kemals terugkeer naar Istanbul in 1912 bleven Osman Wilfred en zijn zus Selma in Engeland, hoewel Selma later naar Turkije zou terugkeren. Ze namen de naam Johnson aan, de meisjesnaam van hun grootmoeder. Osman ging verder door het leven als Wilfred Johnson en trouwde met Irene Williams. Uit dat huwelijk kwam Stanley voort, de vader van Boris.

Er staan zo’n 600 villa’s met zeezicht langs de kust van de Bosporus. 366 daarvan zijn beschermd, wat betekent dat je officiële toestemming nodig hebt om ze te mogen renoveren.

Er zijn maar drie villa’s die nog nooit van eigenaar wisselden sinds ze gebouwd werden, weet Tonguç.

Sabah

S.V.R. ✅