Foto: Vreemde boodschap op Times Square, New York

Grote rode vlaggen en billboards met in kapitalen het opschrift ‘Love Erdogan’ zijn overal te zien in Turkije.

Het is een initiatief van de AK-partij. De partij reageert daarmee op het elektronische billboard met de tekst ‘Stop Erdogan’ (ook in kapitalen) op Times Square in New York.

Begin deze maand betaalde een organisatie 33.000 dollar om op Times Square in New York de boodschap ‘Stop Erdogan’ te tonen.

Die ­verdween weer, na protest door een andere Turks-Amerikaanse ­middenveldorganisatie.

In Turkije zelf sloeg Erdogans partij AKP terug. Posters met ­‘love’ voor Erdogan verschenen in alle grote steden.

In het zuidoosten van Turkije waren ze zelfs vergezeld van een Koerdische tekst.

Een lasteradvertentie van FETÖ tegen Turkije is in New York City verwijderd na protesten van de Turkse gemeenschap.

De anti-Turkije advertentie, die werd uitgezonden op een scherm op Times Square, was voor het Turks-Amerikaanse Nationale Stuurcomité (TASC) en leden van de Turks-Amerikaanse gemeenschap een aanleiding om te protesteren.

Halil Mutlu, medevoorzitter van de TASC, zei in een gesprek met Anadolu Agency dat de advertentie de Turks-Amerikaanse gemeenschap woedend heeft gemaakt en dat zij het reclamebedrijf hebben overspoeld met e-mails en telefoontjes.

Naast de reacties van honderden Turkse mensen, zei Mutlu dat de TASC ook de managers van het reclamebedrijf heeft bereikt en hen heeft geïnformeerd over de activiteiten van de terreurgroep en de couppoging in Turkije.

“Ze vertelden ons dat ze niet op de hoogte waren van deze zaken. Ze zonden de advertentie alleen maar uit als een commerciële activiteit,” zei hij.

Mutlu zei verder tegen het bedrijf dat de advertentie kwetsend is en dat ze een rechtszaak zouden aanspannen als het bedrijf de advertentie niet zou verwijderen.

“Toen ze zich de vastberadenheid van de Turkse gemeenschap realiseerden, verwijderden ze de advertentie,” zei hij.

Lastercampagne 

TASC-vicevoorzitter, Israfil Demir, verklaarde trots te zijn op de Turks-Amerikaanse gemeenschap die haar stem heeft verheven tegen de lastercampagne van FETÖ-leden.

FETÖ en zijn in de VS gevestigde leider Fetullah Gülen orkestreerden de neergeslagen staatsgreep van 15 juli 2016, waarbij 251 mensen werden gedood en 2.734 gewond raakten.

Ankara beschuldigt FETÖ ervan achter een langlopende campagne te zitten die tot doel heeft de staat ten val te brengen door infiltratie in Turkse instellingen, met name het leger, de politie en de rechterlijke macht.

Hurriyet

O.A.