Emine Yilmaz Ozsoy is gedeeltelijk verlamd en verkeert in kritieke toestand

In New York raakte een vrouw onmiddellijk verlamd nadat een man haar hoofd tegen een bewegende metro duwde.

Het slachtoffer, Emine Yilmaz Ozsoy (35), was een Turkse kunstenares die zes jaar geleden naar New York verhuisde.

De 35-jarige vrouw, ook een voormalige medewerkster van de Turkse krant Hürriyet, stond op het metroperron om samen met de aanvaller op dezelfde trein te stappen.

Toen ze op het perron achter haar liep, “greep de aanvaller haar hoofd en duwde haar in de rijdende metrotrein”, aldus de verklaringen van ooggetuigen.

Amerikaanse aanklagers lieten weten dat Özsoy “op slag verlamd” was en dat ze momenteel niets onder haar nek kan bewegen.

Özsoy’s verwondingen omvatten een breuk in de halswervelkolom, gebroken vingers, een scheur in de hoofdhuid en schade aan vier grote bloedvaten.

De Turkse kunstenares Ozsoy werd met ‘haar hoofd vastgegrepen waarna hij met al zijn kracht haar hoofd tegen de bewegende metro duwde’, vertelt districtsprocureur Carolyn McGuigan.

De aanslag vond plaats om 6 uur in de ochtend in de welgestelde Upper East Side van New York. Aan de hand van beveiligingscamera’s en getuigenverslagen moet duidelijk worden wat precies is gebeurd.

De politie van New York identificeerde de aanvaller als een 39-jarige inwoner van Queens, Kamal Semrade.

De autoriteiten merkten ook op dat de aanval “willekeurig” werd uitgevoerd, en voegden eraan toe dat eventuele relaties tussen de aanvaller en het slachtoffer niet werden geïdentificeerd.

Semrade is beschuldigd van poging tot moord en aanranding. Volgens de Amerikaanse media wordt Semrade vastgehouden zonder borgtocht.

Ferdi Özsoy, de echtgenoot van het slachtoffer, verklaarde dat zijn vrouw op weg was naar haar werk in een café toen de aanval plaatsvond.

In zijn schriftelijke verklaring beschrijft Ferdi Özsoy haar als “een bekroonde kunstenaar, illustrator en schilder”, die in 2017 vanuit Türkiye naar New York verhuisde.

“Haar leven is diepgaand beïnvloed door deze tragische daad van geweld,” zei hij.

“Helaas wordt verwacht dat haar mobiliteit wordt aangetast, wat haar dagelijks leven sterk beïnvloedt. Maar natuurlijk zijn geloof en hoop nooit eindigend.”

Emine Yılmaz Özsoy gaat een lang herstelproces tegemoet in het ziekenhuis.

De vrienden van de kunstenaar hebben een fondsenwervingspagina opgericht om haar medische kosten te dekken, die al de “grens van zes cijfers” hebben bereikt.

De fondsenwervingspagina is toegankelijk via deze site.

Bron: Hürriyet