Schrijfster Lale Gül

Burgemeester Femke Halsema en een deel van de gemeenteraad hebben vandaag hun steun uit gesproken voor schrijfster Lale Gül.

Zij wordt al een paar weken geviseerd vanwege een boek dat ze over haar opvoeding heeft geschreven.

In haar onlangs verschenen debuutroman ’Ik ga leven’ is de 23-jarige Gül kritisch over islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid.

Wegens dat boek en optredens daarover in talkshows is de jonge schrijfster doelwit geworden van intimidaties via social media.

Op haar account heeft ze een aantal bedreigingen gedeeld. Die komen inmiddels ook uit het buitenland.

“De Turkse media hebben mijn verhaal opgepikt, aangedikt en van mij een islamvijand gemaakt”, stelt Gül.

Halsema sprak zondagochtend met Gül. “Lale staat in een lange Amsterdamse traditie van vrijdenkers die met grote persoonlijke risico’s hun vrijheid opeisen.

Lale is moedig en verdient alle steun. Amsterdam mag trots op haar zijn”, schreef de Amsterdamse burgemeester na hun gesprek op Instagram.

Kuzu stuurde woensdag op sociale media een bericht aan Gül, waarin hij schrijft dat in Nederland vrijheid van religie geldt en het haar dus vrijstaat wel of niet te geloven.

Hij zegt dat de advertentie ook in Nederland bij uiteenlopende nieuwsberichten verschijnt. “Dus wees gerust, niets persoonlijks.”

Kennismaking Kuzu

Desgevraagd zegt Kuzu dat hij de plaatsing „ongelukkig” vindt en contact met Gül heeft gelegd om binnenkort kennis te maken.

Hij heeft haar boek niet gelezen en heeft geen standpunt over haar, maar zegt „dat ze mag schrijven wat ze voelt.”

Ook vindt hij „het goed dat ze aandacht besteedt” aan de door haar ervaren druk van een traditionele opvoeding. De eigen keuze van vrouwen is het belangrijkste, stelt hij.

De bedreigingen tegen haar noemt Kuzu „vreselijk. Ik keur intimidaties en bedreigingen ten stelligste af.” Hij voelt zich echter niet geroepen om het op Twitter op deze manier voor haar op te nemen.

Een woordvoerder van Denk zegt ook dat de partij „absoluut niets” te maken heeft met de plaatsing van de advertentie boven het artikel. Volgens hem bepaalt een algoritme waar advertenties terechtkomen en gaat de partij kijken of de advertentie daar kan worden weggehaald.

Bron: Nederlandse media