Foto: Lale Gül

Door intimidaties overweegt schrijfster Lale Gül om te verhuizen naar een ander land. Maar haar koffers heeft ze nog niet gepakt, vertelt ze.

Sinds het boek Ik ga leven uitkwam, heeft Lale Gül (24) te maken met bedreigingen. Vertalingen en een verfilming wakkeren het aantal bedreigingen mogelijk weer aan.

Omdat haar boek recent uitkwam in Duitsland gaf ze aan de Nederlandse media. Daarin zei de schrijfster te overwegen om naar het buitenland te verhuizen.

“Ik overweeg het. Vooral als ik weer een dag heb dat ik zo’n column de wereld in heb gestuurd die kritisch is op de Ramadan. Dat artikel werd overgenomen door diverse websites. Dan zit binnen een mum van tijd je inbox vol met berichten als ‘ik hoop dat je iets ergs gaat overkomen vieze kanker ongelovige hoertje’.

Het is niet zo dat ik mijn koffers nu klaar heb staan. Maar als het zo aanhoudt, dan overweeg ik het wel. Er is alleen nog niets definitief besloten.”

“De Duitse vertaling van mijn boek is recent uitgekomen. Ik krijg daar reacties op. Ook zijn er aanvragen voor interviews en als ik mijn boek wil promoten moet ik daar aan meewerken. Maar zoals iedereen weet, woont in Duitsland een grote Turkse gemeenschap.”

En als straks de Engelse versie uit is, denk ik dat het nog erger wordt. Maar mijn sociale media verwijderen is geen oplossing. En ik wil geen nonnenleven zonder internet, ik wil doorgaan met wat ik doe.”

Arabische vertaling

“Ja, ik heb bijvoorbeeld tegen mijn uitgever gezegd dat we nooit een Arabische vertaling gaan doen. Dat vertrouw ik niet. Ik spreek die taal niet en dan krijg ik allemaal gekken over mij heen. Maar ik krijg wel vaak Arabische verzoeken. Al-Jazeera wilde een documentaire over mij maken.”

“Thuis voel ik me wel veilig, maar ik ben weleens angstig als ik op televisie kom.”

Bron: Nederlandse media